Windows İşletim Sistemi Yedekleme

06 Eylül 2008

Günümüz dünyasında her işimizi bilgisayarlarla yapar olduk. Yılların birikimi olan verilerimizin bir gün avuçlarımızın arasından uçup gitmemesi için değişik yedekleme politikaları uygularız. Enterprise ortamda bir bilgi işlem merkezi yöneticisi iseniz, olası felaketlere karşı korumanız gereken verinin önemi daha da artar. Çünkü veri şahsi veriniz değil, kamuya mal olmuş veridir. Halen yedeklemenin öneminin farkında olmayan kurumlarla karşılaşıyorum. Bu yazım onlara hitap etmiyor. Bu yazım yedeklemenin önemini farkedip düzenli olarak yedekleyen bilişimcilere hitap ediyor.

Düzenli olarak verilerimizi yedekliyoruz. Ancak bu felaket durumunda bu yedeklerden nasıl ve hangi hızda geri dönebildiğimizi genelde kimse bilmez. Hatta bugüne kadar alınmış olan yedeklerden geri dönülüp dönülemeyeceği bile bilinmez. Günümüzde tüm işler bilgisayar altyapısı ile yürüdüğü için artık toplum olarak bu altyapı ile sağlanan hızlı hizmeti almaya mahkumuz ve bu hizmetin sürekliliğini sağlamak zorundayız. Felaket durumunda verilerimizi bir şekilde yedekten geri dönebiliriz. Ancak bu dönüşün süresi ne kadar? 2 saat, 3 saat, yarım gün, bir gün, 1 hafta??? Hele bir de bu verileri sunan yazılım ve o yazılımın çalışmasını sağlayan işletim sistemini komple kaybettiysek? İşte o zaman işletim sistemini kur, güncel yamaları indir ve uygula, yazılımı kur, yazılımı ayarla, yedek verilerden geri dönmeye çalış derken zaman alır başını gider.

Tüm bu sorunlara çare getiren bir ürün var. Symantec Backup Exec System Recovery. Symantec BESR sadece Windows ortamında çalışmakta ve .NET 2.0 ile geliştirilmiş bir ürün. Sadece Windows işletim sistemleri için sistem yedekleme çözümü sunmaktadır ve bunu çok mükemmel bir şekilde yapmaktadır. Ürünün özelliklerine kabaca değinirsek:

  • Full ya da Incremental sistem imajı alarak yedekleme.
  • System Recovery Disk’i ile CD’den boot ederek daha önce almış olduğunuz imajı istediğiniz herhangi bir donanımda geri açabilme.
  • İmajların kriptografik olarak güçlü algoritmalarla şifrelenerek saklanması.
  • İmajların sıkıştırılarak az yer kaplamasının sağlanması.
  • Diskin sadece kullanılan alanlarının imajda tutulması, kullanılmayan boş alanların boş yere yedeklenmemesi.
  • İmajların VMWare veya VirtualPC sanal diskine dönüştürülebilmesi.
  • İmajların disk olarak windows’a bağlanıp kullanılabilmesi, içerisinden belirli dosyaların alınabilmesi.
  • Option adı verilen ve lisansınıza bazı genişletmeler sağlayan özellikleri ile çok daha esnek ve gelişmiş veri kurtama özellikleri sağlaması (Microsoft Exchange Retrieve Option, Microsoft SharePoint Retrieve Option).

Symantec BESR’nin beni en çok etkileyen özellikleri ise imajı alınmış olan bir sistemin bambaşka bir donanıma geri açılarak aynı şekilde çalışıyor olmasıdır. SCSI disk üzerine kurulu bir Active Directory’nin SATA diskli bambaşka bir anakartlı daha güçlü bir donanıma taşınmasını gözlerimin önünde gerçekleştirdi ve geri dönme süresi sadece yarım saat sürdü. Koskoca Active Directory’nin çok hızlı ve sorunsuz bir şekilde başka bir donanıma taşınmış olmasından dolayı oldukça etkilendim.

Etkilendiğim diğer bir özelliği de aynı işlemi fiziksel bir makina üzerindeki işletim sistemini sanal makine ortamına taşıması. Çok benzer şekilde VMWare imajı oluştur dedik ve aynı şekilde sistem virtual machine içine girmiş oldu. Özellikle kritik sunucunuzda yeni bir yazılım deneyecekseniz önce sanal ortamda denemek istiyorsanız Symantec BESR iyi bir çözüm sunuyor.

Symantec BESR düzenli, olaylarla tetiklenebilen (yeni bir donanım sürücüsü kurulumu, yeni bir program kurulumu, herhangi bir programın başlatılması gibi olaylarla tetiklenebiliyor) veya kullanıcı tarafından istendiği zaman başlatılabilen yedekleme imkanı sağlamaktadır. Hatta 5 dakika gibi çok kısa aralıklarla incremental backup alabilmektedir.

Tüm bu güzel özelliklerinin yanında güvenlik de ön planda tutulmuş. Alınan yedekler arzu edilirse şifrelenebiliyor. Şifre olmadan yedekler kullanılamıyor.

Windows sunucuları olan işletme ve kurumlar düzenli yedekleme sorunlarına çözüm arıyorlarsa, mevcut sunucu sistemlerini kobay olarak kullanmadan yeni yazılım denemek istiyorlarsa, yedeklerini işletim sistemi ile beraber çok hızlı bir şekilde geri dönebilmek istiyorlarsa Symantec Backup Exec System Recovery’yi kullanmalarını öneririm. Ürünün trial lisansı mevcuttur ve trial kullanım için sitesinden indirilebilmektedir. escort izmir

Etiketler: , , , , , , , , , , , ,

Yorum Yapın