Nokia E71 İçin Yararlı Yazılımlar

05 Ekim 2008

Yeni iş telefonum Nokia E71’i daha verimli kullanabilmek için 9 günlük bayram tatilini fırsat bilip birçok araştırma yaptım. En çok beğendiğim ve kullandığım yazılımları sizlerle de paylaşmak istiyorum.

SSH

Bir UNIX’çi olarak SSH olmazsa olmazlardan birisidir benim için. Bu amaca yönelik iki adet yazılım buldum; Putty‘nin Symbian sürümü ve J2ME ile geliştirilmiş midpSSH. Putty, MidpSSH’a göre daha profesyonel. Putty SSH anahtarları ile çalışabiliyor. Ancak her ikisi de aynı anda sadece bir adet SSH oturumu sağlıyor. Bu nedenle her ikisini de kullanıyorum. Böylece aynı anda iki adet SSH oturumunu kullanabiliyorum.

Remote Desktop

Her ne kadar UNIX’çi olsam da Windows’suz bir dünya düşünmemiz mümkün değil. Bu nedenle Windows sunuculara uzaktan erişim ihtiyacı da günlük hayatta mutlaka karşıma çıkmakta. Bu ihtiyacıma TSMobile uygulaması karşıladı. Oldukça kullanışlı bir uygulama olup bildiğimiz Windows Terminal bağlantısını kusursuz bir şekilde sağlamakta. Görüntü çok küçük ve anlaşılmaz gelirse yakınlaştırma işlevi ile bir bölgeyi doğal boyutlarında yakınlaştırıp kullanmak ve kaydırmak mümkün.

E-Posta Erişimi

Telefonla birlikte gelen Mail for Exchange ile kurumsal Exchange sunucusundaki E-Posta, Takvim, TODO List, Contacts gibi özellikler çalışan bir ağ bağlantısı ile eşleştirilebilmektedir. Hatta bu özellikler belli zaman periyodlarında veya sürekli olarak eş tutulabilmektedir. Ancak sürekli etkin bir GPRS/EDGE/WiFi bağlantısı ile telefonun pil ömrü 1 güne düşmektedir.

Telefonla bütünleşik olarak gelen pop3/imap istemcisini deneme ihtiyacım olmadı. Ancak çalışmaması için bir neden yok!

GMAIL erişimi için m.google.com’dan GMAIL‘in J2ME sürümünü indirdip kurdum. Oldukça başarılı ve GMAIL hesabınıza başarıyla hükmetmekte.

Yahoo! e-posta hesabıma erişim için telefonla gelen Yahoo! Go uygulamasının e-posta bölümünü kullanıyorum. Böylece erişemediğim e-posta hesabım kalmamış oldu.

Yahoo! Go ayrıca hava durumu, finans haberleri, spor haberleri, güncel haberler, flickr gibi ilave özellikler de sağlamaktadır.

Bilgisayar ile İnternet Erişimi

Nokia E71’in yardımı ile bilgisayarı internete eriştirmek için birçok yöntem mevcut. Ben genelde Nokia E71’i bluetooth ile seri modem olarak Ubuntu’ya tanıtarak erişiyorum. İlginç olan bağlantıdan sonra bilgisayarımda görünen ppp0 arayüzündeki IP adresi GSM operatörünün tahisis ettiği IP adresi. Bu sırada telefonun kendisi de mevcut GPRS/EDGE bağlantısını kullanabilmekte. Yani bir şekilde bridge olarak çalışmakta. Hem telefonun içinde hem de bilgisayarımda serial PPP bağlantısı var gibi görünmekte.

Bu yöntemin dışında kullandığım diğer bir yöntem de beni hayrete düşürdü. JoikuSpot adındaki Symbian uygulaması ile Nokia E71 bir WiFi access point’e dönüşüyor. Böylece bilgisayarınızın Wireless’ı ile telefonunuzun yayınladığı ESSID’ye bağlantı kurup internette dolaşabiliyorsunuz. JoikuSpot’un birden fazla sürümü var. Ücretsiz olan Lite sürümü ile sadece HTTP/HTTPS/DNS/SSH port forwarding özelliklerini kullanabiliyorsunuz. Yani JoikuSpot Lite HTTP proxy olarak çalışıyor. Eğer VPN POP3/IMAP/SMTP gibi daha kapsamlı bir erişim ihtiyacınız varsa JoikuSpot’un ticari sürümlerini satın almanız gerekiyor. Ancak küçücük bir aletin bunları yapabiliyor olması bile harika birşey. Birden fazla WiFi özellikli bilgisayarın internete GPRS/EDGE paylaşımı ile çıkışını sağlamak için harika bir çözüm.

WebCam

Nokia E71 piyasada bulunan birkaç programın yardımı ile bluetooth üstünden Windows bilgisayarınıza WebCam hizmeti sağlayabiliyor. Henüz bu özelliğini deneyemesem de SmartCam isimli programı kurdum ve Windows olan ve bluetooth’u olan ilk bilgisayar karşıma çıkar çıkmaz deneyeceğim.

Anlık Mesajlaşma

Anlık mesajlaşma için birçok alternatif ile karşılaşmama rağmen Fring‘i tercih ettim. MSN, ICQ, Yahoo IM, Gtalk protokolleri ile aynı anda oturum açabiliyor ve sesli görüşmeler ile dosya transferi özelliklerini destekliyor. Sesli görüşme için şimdilik sadece Fring’in test görüşmesini Turkcell EDGE bağlantısı üzerinden denedim ve oldukça net, temiz bir ses iletimi idi.

FTP İstemci

FTP istemci olarak bir Symbian uygulaması olan SIC! FTP uygulamasını kurdum. Denedim, çalışıyor ve temel FTP işlevlerini yerine getiriyor.

Hesap Makinası

Nokia E71 ile birlikte gelen hesap makinası temel 4 işlevi yerine getirmekte. Daha kapsamlı ve bilimsel hesap makinası ihtiyacımı cCalcPro uygulaması ile karşıladım. Logaritma, üssel işlemler, karekök gibi ilave işlemler cCalcPro ile yapılabiliyor.

Metin Düzenleyici

Metin düzenleyici olarak DEd adlı uygulamayı kurdum. Düz metinleri düzenlemenizi sağlıyor. Birden fazla dosya ile aynı anda çalışabiliyor. Aralarında UTF-8’in de bulunduğu birden fazla encoding ile çalışabiliyor.

Güvenlik

Nokia E71’in güvenliğini sağlamak için bütünleşik olarak antivirüs ve güvenlik duvarı özellikleri ile gelen F-Secure Mobile Security‘yi kullanıyorum. Uygulama Nokia E71 ile beraber 1 haftalık subscription ile geldi. Güvenlik duvarı özellikleri beni şaşırttı. Çünkü özel olarak güvenlik duvarı kurallarını elle yazabilme imkanını size tanıyor.

Bankacılık Uygulamaları

Tercih ettiğim banka İş Bankası ve sağolsunlar mobil uygulamaları İşCep oldukça iyi olmuş. Hemen hemen her işlem yapılabiliyor.

NTP İle Saat Eşleme

Nokia E71’in gerçek zaman saatini güncel ve dakik tutabilmek FreeTimeBox uygulamasını kullanıyorum. FreeTimeBox NTP protokolünü kullanarak internet üzerinden bir NTP sunucusu yardımı ile, GPS uyduları ile, WAP bağlantısı ile saatini eşleyebilmekte.

Ekran Görüntüsü Yakalama

Ekran görüntüsü yakalama için Screenshot isimli uygulamayı kurdum. Bu yazımdaki ekran görüntülerinin tamamı Screenshot ile alınmıştır.

DivX / Xvid / OGG / MOV / … Oynatıcı

Nokia E71 ile gelen RealPlayer’ın oynatabildiği video formatları belli ve sınırlı. DivX, Xvid gibi codeclerle encode edilmiş olan .AVI’leri oynatabilmek için CorePlayer isimli uygulamayı denedim. Tek kelime ile mükemmel.

Frozen Bubble

Linux’te en çok beğendiğim oyunlardan birisidir. Symbian sürümünü de bulduğum için çok sevindim.

Etiketler: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

  1. “Nokia E71 İçin Yararlı Yazılımlar” için 315 Yorum

  2. ŞENELK diyor ki:
    10 Kasım 2011 tarihinde.

    e 71 aldım tema yukledım fakat sılemıyorum yardımcı olurmusunuz

  3. ilyas diyor ki:
    12 Kasım 2011 tarihinde.

    internetten video izleyemiyorum ne yapmalıyım?

  4. ceyhun diyor ki:
    22 Kasım 2011 tarihinde.

    hocam iyi akşamlar e 71 kullanıcısım çok memnunum yalnız youtube video yüklenmiyo,eskiden çok iyidi ama şimdi bu problem var youtube açılıyo videoya tıklıyorum ama yüklenmiyo.Bu konuyla ilgili yardımınızı rica ediyorum

  5. Gökhan diyor ki:
    08 Aralık 2011 tarihinde.

    slm lar… e71 telefonuma outlook kurdum.. fakat mail gidiyor almıyor..neden olabılırr

  6. bilal diyor ki:
    04 Şubat 2012 tarihinde.

    selam arkadaşlar bende e 71 sahibiyim telefonumun kamerasında problem var gündüz çok net ve güzel fotoğraflar çekebiliyorum ama hava kapalı olduğunda ya da akşam çizik çizik gösteriyo bir çözümü olan yada bir fikri olan var mı?

  7. ersen diyor ki:
    04 Mart 2012 tarihinde.

    ıyı günler. benim bir sorum olacak size. ben e71 kullanıyorum. yeni yazılım güncellemesi yaptım. ama eski yazılımımı gerı yuklemek istiyorum. nasıl yapacagım. yardımcı olur musunuz.

  8. ramazan canceker diyor ki:
    09 Mart 2012 tarihinde.

    e71 telefonumu yeni edindim. birçok özelliğini bilmiyorum.
    1. öncelikle bilgisayardan indirdiğim dosya ve klasörleri direk olarak hafıza kartına indiremedim. telefonun kendi hafızasına indiriyor.
    2. yüklemeleri nasıl indireceğim ve yükleyeceğim.
    şimilik bunlar hayırlı günler dilerim.

  9. mehmey diyor ki:
    04 Nisan 2012 tarihinde.

    ben enyetmiş biraldım ama orjınal deil orjınal surumunu nasıl yuklüye bilirim yardımcı olurmusunuz

  10. ibrahim şeremet diyor ki:
    19 Nisan 2012 tarihinde.

    teşekkürler

  11. aydin diyor ki:
    20 Nisan 2012 tarihinde.

    sezai bey merhaba avea internet kullanıyorum video açmak istedigimde en fazla sayıda baglantı kullanımda. önce etkin baglantılardan birini kapatın diyor ne yapmalıyım

  12. esra diyor ki:
    20 Nisan 2012 tarihinde.

    E71 ım var ben ınternete gıremıyorum ben baglanacakken tam bana wpa on paylasım anahtarını ıstıyor ve ben bu sorunu nasıl halledecegımı bulamadım lutfen acıl yardım ıstıyorum.!!

  13. bertan diyor ki:
    13 Mayıs 2012 tarihinde.

    nokia e71 telefonum var yanlışlıkla telefon hafızasındaki çok değerli fotolarım silindi 2 tane bunaları geriye döndürme imkanımız varmı acaba yardımcı olursanız çok dua edicem size lütfen yardımcvı olursanız sevinirim

  14. emir diyor ki:
    20 Haziran 2012 tarihinde.

    face falan giriyorum wep ten donuyo ve mesajları açmıyo buna ne önerirsiniz

  15. serkan kılıç diyor ki:
    21 Ağustos 2012 tarihinde.

    merhaba,

    ben nokıa e 71 cep telefonuma format attım fakat sım kartımı içinde unuttum.ve formattan sonra tum sım rehberım sılndı bu durumda sım rehberımı gerı getırmenın bır yolu varmıdır??tşkler…

  16. özgür yıldırım diyor ki:
    23 Aralık 2012 tarihinde.

    sahte e71 nasıl anlaşılır

Yorum Yapın