Nokia E71’i WiFi Erişim Noktasına Dönüştürün – JoikuSpot

08 Kasım 2008

Halen keşfedemediğim birşeyler kalmış mıdır diye zaman zaman Nokia E71’in menüleri arasında dolaşırım. Bazen de ana menüde yer alan “Download!”u Nokia’nın sunucularına bağlanarak güncellerim. Son güncellememde daha önce Light sürümünü inceleyebildiğim JoikuSpot’un Premium sürümünün de downloadlar arasına geldiğini gördüm. Nokia E71’i WiFi access point’e dönüştüren JoikuSpot’un Premium sürümünü Nokia Nokia E71 kullanıcıları için 2 günlük deneme sürümü olarak dağıtıyor. Hemen indirip kurdum ve denedim. Tam anlamıyla harika bir yazılım. Yazılımın lisans ücreti 39 YTL civarında.

Daha önce JoikuSpot Light sürümünde karşılaştığım WiFi sinyalinin sık sık kesilmesi ve sadece HTTP proxy olarak çalışması gibi sorunları yok ve mükemmel bir şekilde çalışmakta. Nokia E71 JoikuSpot Premium ile tam bir GPRS/EDGE/3G erişimi sağlayan WiFi gateway görevi görmekte. PING, OpenVPN, HTTP denedim hepsi de sorunsuz ve mükemmel bir şekilde çalıştı.

Gelelim JoikuSpot Premium’un nasıl temin edinileceğine. Öncelikle ana menüden “Download!”a giriyoruz. Listenin güncellenebilmesi için internet erişimi izni istenecek, gerekli izin verildiğinde Nokia’dan indirilebilir yazılım listesi güncellenmiş olacak. Daha sonra “Communicate”e girerek JoikuSpot Premium’a ulaşabilirsiniz. Üzerine tıkladığınızda kurulum için izin istenecek ve mevcut bağlantınız üzerinden indirilerek telefonunuza yüklenecektir. İlk çalıştırıldığında yazılım Joiku’ya kaydolmak isteyecek veya 2 günlük deneme sürümü olarak çalışacak. Gerekli kayıt yapıldıktan sonra 2 gün boyunca güle güle kullanınız.

Sırada JoikuSpot Premium’un yapılandırılma işlemleri var. Yazılımı çalıştırınız, internet bağlantısının paylaştırılması ile ilgili izin isteyecek. Bu aşamada yapılandırma işlemleri yapacağımız için herhangi bir izin vermeyiniz. Sol alttaki “Options”ı tıklayarak açılan menüden “Settings”e giriniz.

Network name: WiFi access point ismi (ESSID) olarak ne görünmesini istiyorsanız onu yazabilirsiniz.

Access point: Uygulama başlatıldığında ön tanımlı olarak paylaştırılacak bağlantıyı seçebilirsiniz. Ben “Always Ask” konumunda bırakarak her başlangıçta bana sorulmasını tercih ettim.

802.11 Channel: 802.11 kanal seçimi Automatic olarak kalabilir.

Shortcut button: JoikuSpot’u Nokia E71 üzerindeki hızlı erişim butonları ile başlatmak istediğinizde kullanabileceğiniz bir seçenek. Sürekli kullanacağım bir uygulama olmadığı için None olarak bırakmayı tercih ettim.

Encryption: None, WEP Open, WEP Shared seçeneklerinden birisini seçebilirsiniz. WiFi bağlantısının şifreli olması için WEP’lerden birisini seçmenizi öneririm. Şahsi tercihim WEP Open’dan yanaydı.

Encryption key type: Önceki seçenekte WEP türü bir şifreleme seçtiyseniz bu alan etkin olacak ve Hex veya ASCII seçeneklerinden birisini seçebilirsiniz. Ben Hex’i tercih ettim.

Encryption key length: 64 bit veya 128 bit seçeneklerinden birisi seçilebilir. Benim tercihim tabii ki JoikuSpot ile gerçekleştirilebilecek olan en güvenli WiFi bağlantısı olması için 128 bit.

Encryption key: JoikuSpot sizin için otomatik olarak bir tane oluşturacak, dilerseniz değiştirebilirsiniz.

Diğer seçeneklerle hiç ilgilenmeyip olduğu gibi bıraktım. Sağ alt köşedeki Back’i tıklayıp ayar ekranını kapattım.

Sırada JoikuSpot Premium’u başlatma ve ortamları WiFi sinyalleri ile coşturmaya geldi. Sol alttaki “Options”ı tıklayarak açılan menüden “Start”a giriniz. Paylaştırılacak olan bağlantı profili seçildikten birkaç saniye sonra bağlı WiFi istemcileri görebileceğiniz “Clients” ekranı karşınızda hazır olacak. Bu şekilde WiFi bağlantı yetenekli her türlü cihazı hazırladığınız bu kablosuz erişim noktası ile internete çıkarabilirsiniz. Hem GPRS/EDGE hem de WiFi bağlantısı etkin olacağı için Nokia E71’in pilini hızlı tüketecektir. Ancak avuçiçine sığan ve telefon diye satılan bir cihazın bunları teknolojik olarak yapabilmesi ve bunu canlı canlı görebilmek, kullanabilmek ayrı bir haz veriyor insana. 2 günlük de olsa güzel bir deneyimdi.

Etiketler: , , , , , , , , , , , , , ,

  1. “Nokia E71’i WiFi Erişim Noktasına Dönüştürün – JoikuSpot” için 13 Yorum

  2. bekir kadayıf diyor ki:
    31 Aralık 2008 tarihinde.

    iyi günler yahu ben bu programı anlıyamadım programı satın bile aldım ama kuramıyorum birde ne işe yarıyor tesekkürler

  3. Sezai YILMAZ diyor ki:
    31 Aralık 2008 tarihinde.

    Kuramama sorununuzu bilemiyorum. Ancak program cep telefonunuzun internet baglantisini (sildilik GPRS veya EDGE, yakinda Turkcell hat kullaniyorsani 3G) WiFi ile kablosuz bir sekilde bilgisayarlariniza paylastirmaya yariyor. Evinizde kullandiginiz kablosuz adsl modem gibi dagda, bayirda, kirda kullanabileceginiz bir kablosuz GPRS/EDGE/3G modeminiz olmus oluyor. Bilgisayarinizdan cep telefonunuzun yayinladigi kablosuz aga baglanti kurabiliyorsunuz.

  4. bekir kadayıf diyor ki:
    01 Ocak 2009 tarihinde.

    ö nce teşekkürler ediyorum cevap verdiginiz için sezai bey benim tel n96 buda aynı işi yapıyomu birde burada ingilizce menu olarak gösreriyo bena tam olarak ayarları anlaşılacak şekilde yazarsanız ben daha iyi anlar yapabilirim şimdiden teşekkürler ediyorum cok sağ olun yeni yıl mutluluk saglık getirmesi dilegiyle

  5. Zafer AKTAN diyor ki:
    04 Mart 2009 tarihinde.

    Sezai, ben uzun suredir JoikuSpot Premium 2.4’u kullaniyorum. Cok kisa surelerle internete baglandigim icin WEP’i henuz Nokia E71 uzerinde ayarlamamistim. Bugun googling sirasinda senin sayfani ve bir Fransiz’in sayfasini buldum (o ASCII WEP encryption’u secmis, sen HEX) ve her ikinizin de dediklerini denedim. Ancak WEP’i kurdugumda Ubuntu 8.10 kurulu Dell 1330 laptop’tan E71’de calisan JoikuSpot hotspot’a baglanamiyorum. Sen Microsoft laptop ile mi (client olarak) denemistin? Isin ilginci, JoikuSpot hotspot’u Dell uzerinden sniff edebiliyorum, ve bizim network’umuzdeki diger hotspot’lara WEP (HEX – 64bit) kurulu girebiliyorum. Birtek JoikuSpot ile problemim var. Sen hic Linux laptop dan erismeye denedinmi ?
    Sevgiler
    Zafer, Monterey CA.

  6. Sezai YILMAZ diyor ki:
    09 Mart 2009 tarihinde.

    Merhaba Zafer,

    Gündelik hayatta Linux kullanırım, hatta şahsi bilgisayarım dual boot filan da değil. JoikuSpot’u Linux ile kullandım ve WEP’te herhangi bir sorun yaşamadım. HEX-ASCII tercihim tamamen alışkanlıktan dolayı hep HEX olmuştur.

    selamlar

  7. Hasan Murat diyor ki:
    16 Eylül 2009 tarihinde.

    Sezai Bey Merhaba,

    Nokia E71 kullanıcısıyım. JoikuSpot Premium’u yeni satın aldım. Ayarlarını yaptım.
    Bilgisayarım bağlandı görünüyor. (JoikuSpot ekranından görebiliyoru. Ayrıca bilgisayarımın wireless ikonuda aktif oluyor. Ancak bilgisayarımdan internete bağlanamıyorum. Yardımcı olursanız sevinirim.

  8. Sezai YILMAZ diyor ki:
    17 Eylül 2009 tarihinde.

    Merhaba Hasan Murat Bey,

    JoikuSpot’u sağlayan firmadan destek almanız daha doğru olur. Ancak ben kabaca neleri kontrol etmeniz gerektiğini yazayım.

    1. Bilgisayar IP yapılandırmasını almış mı?

    Bilgisayarınızdan Başlat -> Çalıştır’a tıklayın ve açılan pencereye cmd yazarak Enter’a basın. Açılan komut istemi penceresinde ipconfig yazarak bilgisayarınızın IP adresi alıp almadığını kontrol edin, DNS sunucu IP’sini kontrol edin, varsayılan ağ geçidi IP adresini kontrol edin. Eğer bir eksiklik varsa JoikuSpot’ta ayar yanlışı olabileceği gibi Windows’ta kablosuz ağ bağlantınızın otomatik IP alma seçeneği yerine elle bazı yapılandırmaları yapılmış olabilir. Onların düzeltilmesi gerekir.

    2. IP düzeyinde bağlantı var mı?

    Mesela http://18.9.22.169 adresine gidebiliyor musunuz? Meşhur MIT üniversitesinin web sayfasıdır. Eğer ulaşabiliyorsanız tüm sorun DNS’te. Eğer ulaşamıyorsanız az önce öğrenmiş olduğunuz varsayılan ağ geçidi IP adresine komut istemi penceresinden “ping IP_adresi” komutu ile erişilip erişilmediğini kontrol ediniz. Eğer cevap veriyorsa erişiliyordur, eğer cevap vermiyorsa erişilmiyordur.

    Bakılabilecek birçok yer ve seçenek var. Kurcalarken belki yanlış ayarlanmış birşeyle karşılaşırsınız. Çok dallı ve budaklı olan sorun ayıklama sürecini görmeden hayali olarak anlatmak zor. En iyisi benzer sorun ve şikayetlerle karşılaşmış olan JoikuSpot’tan destek almak. Onlar daha iyi yardımcı olurlar.

  9. mirc yükle diyor ki:
    22 Haziran 2010 tarihinde.

    bence övülecek kadar güzel bi tlf degil

  10. aaa diyor ki:
    27 Aralık 2010 tarihinde.

    yaa bende download yoookk

  11. harun diyor ki:
    20 Ekim 2011 tarihinde.

    premium sürümünde 3g/edge/gprs dışında başka bir wireles bağlantısı kullanılabilyor mu? Yani bu uygulamayı sinyal artırıcı köprü gibi kullanma imkanı var mı?? netten çok araştrdm bulamadım 🙁

  12. Arda diyor ki:
    13 Kasım 2011 tarihinde.

    Arkadaslar ben Ovi stora girdiğim zaman Turkcell ile bağlanıyor fakat ben wifi ile bağlanmasını istiyorum lütfen biri bana yardım etsin

  13. haluk aksu diyor ki:
    29 Mart 2012 tarihinde.

    mrlar vodafone hatta kullanıyorum ucresiz joik yani ama cok yavaş prenium alayım diye düşünüuorum ama net hızlanırmı bilmiyorum o yuzden yardımcı olursanız sevinirim

  14. yusuf kaplan diyor ki:
    03 Aralık 2012 tarihinde.

    ürünü satın aldım yuklenmedı para ldesi nasıl oluyor iletişim tel yazarmısını

Yorum Yapın