Rsync ile Dosya Senkronizasyonu – File Sync

08 Ağustos 2008

Olası kullanıcı hataları, donanım arızaları nedeni ile hepimiz veri kaybetmişizdir. Bunun gibi durumlarla karşılaştığımızda kaybımızın en az olması için en etkili yöntem düzenli yedek almaktır. Ancak yedek alma sürecinin oldukça uzun sürmesi ve zahmetli olması nedeni ile zamanla geçmişteki kayıplarımızı unutur, tekrar yedeksiz çalışmaya başlarız.

Aslında UNIX ortamında yedek alma sürecini oldukça kısaltacak bir yöntem var: rsync.

kullanici@sistem$ rsync -a /home/kullanici /media/usbdisk/YEDEK/

Yukarıdaki komutla tüm ev dizininizi USB harici diskinize alabilirsiniz. Tabii ki ilk yedeğiniz oldukça uzun sürecektir, bu konuda mucize bekleyemezsiniz. Fakat, takip eden yedeklerinizde rsync oldukça karmaşık olan ancak mükemmel çalışan algoritması ile size harikalar sunacaktır. Dosyalarınınızın farklarını hesaplar ve kaynağı hedefe çok hızlı bir şekilde eşitler (ing. synchronize). Yukarıdaki örnekte de görüldüğü gibi ilk klasör parametresi yedeklenecek olan klasördür, ikinci parametre de yedeğin alınacağı hedef klasördür.

rsync‘i harika bir araç yapan ağ üzerinden de aynı mükemmel performansta çalışabilmesidir.

kullanici@sistem$ rsync -a -e"ssh -l kullanici" /home/kullanici 192.168.62.8:/media/BACKUP/

Yukarıdaki örnekte rsync ssh’ı remote shell aracı olarak kullanmakta ve SSH’ın sağladığı şifreli ve güvenli bağlantı üzerinden tünellenerek 192.168.62.8 IP adresli bilgisayara yedek almaktadır (eşitlemektedir).
alsancak escort bayan

rsync kullanırken dikkat edilecek husus ilk parametre olan kaynak klasörün sonuna bir “/” karakteri eklenirse ilgili klasörün kendisi hedefe gitmez, sadece içeriği gider. Sonuna “/” karakteri eklenmezse hedef klasör içerisinde kaynak klasörün adı ile bir klasörü de almış olur. Yukarıdaki örnekte ilk parametre /home/kullanici/ biçiminde olsaydı /media/BACKUP altında birçok dosya saçılmış olacaktı. Ancak sonunda “/” karakteri olmadığı için hedefte /media/BACKUP/kullanici biçimde oluşturulacaktır.

Rsync profesyonel bir yedekleme aracı değildir, zaten amacı da yedeklemek değildir. Adı üstünde, sadece bir kaynağı bir hedefe eşitlemektedir. Yani elinizde her zaman en son yedek aldığınız hali ile yedek sağlamaktadır. Geçmişi saklayamamaktadır. Ancak sık sık kullanıldığında değişim göreceli olarak az olduğu için işini çok hızlı yapmaktadır, sizi uzun uzun bekletmemektedir.

Etiketler: , , , , , , ,

Yorum Yapın