Sanal Bilgisayarlar

23 Temmuz 2008

Sanal bilgisayarlar (ing. virtual machines) birçok araştırma, test, deneme amaçlı ve hatta üretim ortamları için oldukça ucuz çözüm sunarlar. Ben ilk olarak 1998 yılında sanal bilgisayar kullanmaya başladım. O zamanlar VMware 1.x’li sürümlerdeydi, başka da başarılı ve kararlı çalışan alternatifi yoktu. VMware o zamanlardan beri oldukça kararlı ve hızlı çalışıyor. Birçok alternatif sürüm sağlayan VMware, değişik amaçlara hitap eden oldukça profesyonel sanallaştırma çözümleri sunmaktadır. Özellikle istediğiniz gibi snapshot alabilme, tam ekran olarak çalışabilme, kapatılsa da arka planda çalışmaya devam edebilme, kolayca bridge / nat / host-only ağ oluşturabilme, birden fazla ağ arayüzünü sanal bilgisayara sağlayabilme, host bilgisayar sistemine bağlanan USB aygıtı sanal bilgisayara gösterebilme, sunucu olarak çalışabilme ve uzaktan yönetim arayüzü sağlama, enterprise sürümlerinde CPU kaynaklarının paylaşımı gibi birçok, işe yarar, profesyonel özellikler sunmaktadır. Günümüzde sanallaştırma / sanal bilgisayar denince akla VMware gelmektedir.

Bir ara Virtual PC de ortalarda görünmeye başladı derken Microsoft tarafından satın alındı. Linux kullanıcısı olduğumdan dolayı benim için Virtual PC bir alternatif olmaktan çıktı. Hiç kullanma fırsatım da olmadı. Bu nedenle iyi kötü herhangi bir yorum yapamam, yaparsam haksızlık olabilir.

Sanallaştırma konusunda açık kaynak kod dünyasının ne durumda olduğunu merak ettiğimden dolayı qemu‘yu da inceledim. Bir süre de kullandım. Önceleri oldukça yavaştı. Fakat zamanla kqemu adındaki çekirdek modülünün kaynak kodunun da açık hale gelmesi ve ulaşılabilir olması sayesinde sanal bilgisayarın performansı 1:1 değerine kadar yaklaştı. Ancak küçük boyutlu olarak başlangıç yaparak sürekli genişleyen bir disk sağlayamaması, yeterince kararlı olmamasından dolayı çok uzun süre kullanamadım. En son 1.5 yıl kadar önce kullandım. Bu kadar olumsuzluğuna rağmen qemu emsallerinde olmayan bazı özellikler de sunar. Örneğin x86 mimarisi üzerinde x86_64 bit CPU emulasyonu ile 64 bit işletim sistemi çalıştırabilme, sparc makina emülasyonu, arm emulasyonu, powerpc emülasyonu. Bundan 2 yıl kadar önce powerpc emülasyonu yapan sürümü az kalsın PowePC işlemcili MacOS X’i kurmayı başaracaktı. Bugünlerdeki kararlılık durumu hakkında ne yazık ki herhangi bir fikrim yok.

Geçen yıl bu zamanlarda VirtualBox ile tanıştım. Kendisi açık kaynak kodlu olup, USB ve rdesktop özellikleri kapalı kaynak kodlu. İsteyenlere tam açık kaynak kodlu, isteyenlere kapalı kaynak kod özellikli hali ayrı ayrı sunulmaktadır. VirtualBox sadece masaüstü kullanımı için uygundur. Sun birkaç ay kadar önce satın aldı ve halen açık kaynak kodlu olarak dağıtmaktadır. VirtualBox’ın VMware Workstation sürümüne göre oldukça fazla artı özelliği var.

  • Sanal bilgisayarın saati mükemmel netlikte saymaktadır.
  • Sanal bilgisayardan host bilgisayarın CD-DVD yazıcısını kullanarak CD-DVD yazabilme.
  • Sanal bilgisayarın video belleğini 8MB – 128MB arasında istediğiniz gibi belirleyebilme.
  • Sanal bilgisayar için Physical Address Extension (PAE) desteği.
  • Sanal bilgisayar için SATA IDE denetçi sağlayabilme.
  • Sanal bilgisayara Soundblaster 16 ve ICH97 ses kartı sağlayabilme.
  • Sanal bilgisayara PcNet ve Intel (intel pro/1000) marka 4 farklı ethernet ağ arayüzü sağlayabilme.
  • Sanal bilgisayara (windows olsun, linux olsun, bsd olsun) RDP ile erişim imkanı.
  • Seamless mode. Windows ve Linux masaüstünüz iç içe girifit halde görünmekte, sanal bilgisayarın masaüstü gösterilmeyerek host bilgisayarın masaüstü gösterilmektedir. Windows pencereleri sanki Linux içinde native çalışır gibi görünmektedir.

VirtualBox’ın bu kadar artı özelliğinin yanında eksikleri de var. Örneğin sadece NAT türü ağ bağlantısı kolayca oluşturulabiliyor, sadece host ya da bridge türü ağ bağlantısı için deveye hendek atlatmak gerekiyor. Sanal bilgisayara SCSI disk emülasyonu sağlamıyor. Enterprise çözümleri yok.

VMware’ın sanal bilgisayarlarının saatleri çok fazla kaydığı ve zamana bağlı çalışan her türlü uygulama olumsuz etkilendiği için neredeyse kullanamıyorum. Bu nedenle geçen yıl VirtualBox’a geçiş yaptım, memnunum. Ayrıca VMware’a göre çok daha küçük boyutlu olarak dağıtılması ve kurulduğunda az yer kaplaması da ayrı bir avantaj.

Açık kaynak kod dünyasının diğer başarılı sanal bilgisayarı da XEN. Ancak XEN sanal bilgisayar sunucu parkı olarak kullanılmak üzere tasarlanmış. Hiç kullanma fırsatım olmadı. O nedenle yanlış yorumlarda bulunmak istemiyorum.

Etiketler: , , , , , , , , ,

Yorum Yapın