Microsoft’tan Eski PC’lere Hayat Öpücüğü

27 Temmuz 2008

Sanal bilgisayar içinde arada sırada kullanmak zorunda kaldığım Windows’u, diskimde daha da az yer kaplaması için nasıl küçültürüm araştırmaları yapıyordum. Onu sil, bunu sil derken Windows XP iyice kuşa döndü. Kullanacağım programların da kurulumu ile beraber 1.8 GB’a sığdı. Bu başarımı InstallAware‘ın kurucusu sevgili asker arkadaşım Sinan Karaca ile paylaşmak istedim. Kendisinden çok hızlı bir yorum geldi:

Neden Windows Fundamentals for Legacy PCs kullanmıyorsun?

Hemen araştırdım neymiş bu diye. Öğrendim ki Microsoft 2005 yılında sessiz sedasız bir şekilde Windows XP’nin küçültülmüş, kırpılmış bir halini hazırlamış, adını da Windows Fundamentals for Legacy PCs koymuş. Amaç 150 – 200 MHz işlemcili 48 – 64 MB RAM’li bilgisayarları tekrar işe yarar hale getirmek.

Windows XP’nin kırpılmış halinin bile bu kadar düşük bir konfigürasyonda çalışacağına inanamayıp hemen denemek istedim. Geçici süreliğine bir tane edinerek denemelere başladım. Bu kadar düşük konfigürasyonlu donanım bulamadığım için mecburen VirtualBox ile 64 MB RAM’li bir Windows Sanal Bilgisayarı hazırladım.

CD’den boot ettiğinde bir komut satırı çıktı. Bu nasıl bir kurulum derken öğrendim ki bu aşamada kuruluma devam etmeyip mstsc çalıştırılabiliyor. Böylece live cd gibi kullanıp Terminal Server’a bağlanabileceğiniz bir CD’den çalışan Windows çekirdeğiniz olmuş oluyor. Kuruluma devam etmek için setup’ı çalıştırmak gerekiyor. Kurulum sırasında donanımlar için Windows XP sürücüleri kullanılmakta. Kurulum tamamlandıktan sonra Office 2003 kurulumu denedim, o da başarıyla sonuçlandı. Bunlar hep 64 MB RAM içinde olup bitti. Kurulum en nihayi hale geldikten sonra yeniden başlattım. Tam olarak 15 saniyede oturum açma ekranı karşımdaydı. 64 MB RAM’de. 🙂

Daha sonra internet explorer 7 ile blog sayfamı, MS-Word 2003 ile boş bir belge, komut satırını, denetim masasını aynı anda açtım. Alet bana mısın demedi. Oldukça hızlı yanıt veriyor, hiç zorlanmıyor. Hem de 64 MB RAM’de. İnanılır gibi değil.

Gelelim bu kadar düşük profilli bir donanımda bu başarı nasıl elde edilmiş.

  • Disk manager yok. Kurulum sırasında ikinci partition oluşturma şansınız da yok. Diskiniz zaten parçalıysa diğer partitionları görüyor, ancak formatlama ya da yeniden partitionlama gibi yetenekleri yok.
  • Görev çubuğuna sağ tıkladığınızda Görev Yöneticisi var ama açılmıyor.
  • NUL sistem sürücüsü yok. Yani cygwin, mingw gibi programlarda /dev/null diye birşeye ulaşamıyorsunuz. Komut satırından da NUL’a ulaşamıyorsunuz.
  • Ekranı kilitleyip (ing. lock) bir başka kullanıcı ile oturum açmanız mümkün değil.

Yukarıdakilerden başka gözle görülür bir eksiklik görmedim, hissetmedim. Eminim arkada kırpılmış daha çok şey vardır ama sıradan bir kullanıcı olarak başka eksiklik hissetmedim. Kurulduğunda 550 MB civarında oluyor. Zamanla her Windows gibi büyüme eğiliminde. Minimum da 800 MB’lık diske kurulması öneriliyor.

Lisanslama mevzusuna gelince, ne yazık ki ev kullanıcısı için Lisans yok. Tamamiyle kurumsal düşünülmüş ve kurumlarda eski donanımları yüksek ücretlerle yenilemek yerine ne kadar olduğunu bilmediğim cüzzi bir Lisans bedeli ile tekrar kurumlara kazandırmak amaçlanmış. Tek olarak alınamıyor, toplu lisans yenilemesi gibi düşünülerek win95, win98, winME, win2000 sürümlerinin ortadan kaldırılması amaçlanmış. Donanım değişikliği yapmadan artık Microsoft tarafından desteklenmeyen ve birçok güvenlik açığı bulunan bu sistemlerden kurumunuzu kurtarabilir ve eski donanımlarınızı halen aktif olarak kullanabilirsiniz.

Etiketler: , , , , , , , , , , ,

  1. “Microsoft’tan Eski PC’lere Hayat Öpücüğü” için 5 Yorum

  2. Yenal diyor ki:
    27 Ekim 2008 tarihinde.

    Kardes bu isletim sistemini kuruyorum lakin yazmis olduğum sifreyi acilista bir türlü kabul etmiyor ve isletim sistemini acamiyorum.bana yardım edebilirmisin.

  3. alidoğan diyor ki:
    11 Kasım 2008 tarihinde.

    selam arkadaşım çok güzel bir bilgi banada lazım böyle bişey ama araştırdım indirebilecek bişey bulamadım yardımcı olabilirmisin

  4. Fırat diyor ki:
    25 Aralık 2008 tarihinde.

    Selam bu banada lazım arkadas elinde varsa bize de verebilir misin linkini yenel veya sezai abi. yanıt verirseniz iyi olacak ya.

  5. feyzullah diyor ki:
    04 Ocak 2009 tarihinde.

    açılıştaki şifre için ayrıca şifre kırma programı kullanmanız gerekiyor mesela EDR Commander. normal yollardan şifeyi bulamıyorunuz. onun dışında sezai abininde dediği gibi herşey neredeyse aynı. bütün programları çalıştırabiliyor. xp türkçe paketi indirip türkçede yapabiliyorsunuz. SAYGILAR.

  6. rainman diyor ki:
    13 Şubat 2009 tarihinde.

    İlk kurulumda şifrenizi “BüYükKUcUKHaRf34543454” şeklinde girmelisiniz. Sonra kurulum bitiminde oturum açarken
    Kullnıcı adı: Administrator
    Şifre : kUrUlUmDaGiRiLeNsFr23242 şeklinde yazın.

    Sonra Denetim Masası> Kullanıcılar dan yeni hesap oluşturun ve Administrator hesabını silin gitsin.


    Yukarıdaki yazıya ek olarak da disk yöneticisi var ve kullanılabiliyor, mantıksal diskler oluşturulabiliyor ve görev yöneticisi çalışıyor.
    Ayrıca 128ram ve üzeri kurulum Vista gibi tamamen grafiksel.

    Kolay gelsin..

Yorum Yapın