PC Ortamında Masaüstü Yayıncılık

18 Mayıs 2009

cmykPC ortamında hazırladığınız bir içeriği matbaada bastırabilmek için içeriğin RGB renk paletinden CMYK renk paletine dönüştürülmesi gerekmektedir. Ancak bu dönüşüm sırasında yazıların sadece CMYK ana renklerinden sadece birisinden oluşması gerekmektedir. İki ya da daha fazla rengin harmanlanarak elde edilmiş olan bir renk ile baskılama yapıldığında, kaymalar nedeni ile yazılar gölgeli görünecek ve gözü rahatsız ederek yoracaktır.

PC ortamında Adobe Acrobat Professional programı kullanılarak hazırlanmış olan içerik Adobe Acrobat ile Press Quality modunda PDF’e dönüştürülmektedir. Press Quality seçimi nedeni ile tüm RGB siyah yazılar %100 siyah renk olarak PDF’e yazılmaktadır. Adobe Acrobat’ın yardımı ile siyah renkli yazıların %100 Key (Siyah) renginden oluşması zorunluluğu yerine getirilmiş oldu. Ancak çözülmesi gereken %100 Cyan, %100 Magenta, %100 Yellow renklerinde yazılar bir sorun olarak durmaya devam etmekte. Diğer çözülmesi gereken bir mevzu da overprint.

Tüm bu sorunların çözümü için MS-Word’de özel renkler kullanmamız ve daha sonrasında Adobe Acrobat ile PDF dönüşümü sonrasında bu renklerin CMYK karşılıklarının belli bir CMY kanalı olacak şekilde düzenlenmesi gerekecektir. Bu işlemlerin tamamı Adobe Acrobat eklentisi (ing. plugin) olan Enfocus Pitstop programı ile yerine getirilebilmektedir.

%100 Cyan yazı yazmak için Word’de ilgili yazıyı seçerek rengini RGB(0,255,255) renk kodu olarak düzenlemelisiniz. PDF dönüşümü sonrasında bu renk CMYK(51,0,15,0) rengine dönüştürülmekte. Yani %100 Cyan değil. Ancak kendisini diğer renklerden ayırt edebileceğimiz CMYK(51,0,15,0) gibi özel bir koda sahip. PDF dökümanını açtıktan sonra Enfocus Pitstop menüsünden Color Change’i tıklayarak açılan pencereden CMYK rengini başka bir CMYK rengine dönüştürmek üzere aşağıdaki değerlerin girilmesi gerekecek.

Cyan    From: 50.5% To: 51.5% --> 100%
Magenta From:    0% To:    0% -->   0%
Yellow  From: 14.5% To: 15.5% -->   0%
Key     From:    0% To:    0% -->   0%

Bunu tüm dökümana uygula dediğimizde tüm CMYK(51,0,15,0) renkli bileşenler CMYK(100,0,0,0) olarak dönüştürülmüş olacaktır. Böylece MS-Word belgesinde RGB(0,255,255) olan renk %100 Cyan rengine dönüştürülmüş olur.

%100 Magenta yazı yazmak için Word’de ilgili yazıyı seçerek rengini RGB(255,0,255) renk kodu olarak düzenlemelisiniz. PDF dönüşümü sonrasında bu renk CMYK(29,82,0,0) rengine dönüştürülmekte. Yani %100 Magenta değil. Ancak kendisini diğer renklerden ayırt edebileceğimiz CMYK(29,82,0,0) gibi özel bir koda sahip. PDF dökümanını açtıktan sonra Enfocus Pitstop menüsünden Color Change’i tıklayarak açılan pencereden CMYK rengini başka bir CMYK rengine dönüştürmek üzere aşağıdaki değerlerin girilmesi gerekecek.

Cyan    From: 28.5% To: 29.5% -->   0%
Magenta From: 81.5% To: 82.5% --> 100%
Yellow  From:    0% To:    0% -->   0%
Key     From:    0% To:    0% -->   0%

Bunu tüm dökümana uygula dediğimizde tüm CMYK(29,0,82,0) renkli bileşenler CMYK(0,100,0,0) olarak dönüştürülmüş olacaktır. Böylece MS-Word belgesinde RGB(255,0,255) olan renk %100 Magenta rengine dönüştürülmüş olur.

Sarı rengi çok açık olduğu için bugüne kadar yazı amaçlı kullanmadım. O nedenle sarı renge ilişkin renk kodlarını burada veremeyeceğim. Ancak kolayca benzer şekilde bulunabilir.

Enfocus Pitstop yardımı ile Change Overprint seçeneğine tıklayarak açılan pencereden tüm siyah bileşenlerin overprint edilmesi sağlanabilmektedir. Böylece tüm konuşma balonu gibi zemin rengi içeren çizimler üzerine yazılmış olan siyah renkli yazılar ve çizgilerin zemin renginin üzerine yazılması sağlanabilmektedir.

Tüm değişikliklerden sonra PDF dosyası oldukça büyümektedir. Mevcut PDF’i tekrar Adobe Acrobat ile Print Quality modunda PDF yazıcısına yazdırdığınızda boyutu optimal değere düşecektir ve belgeniz matbaa baskısı için CMYK renk ayrımı yapılmış olarak hazır olacaktır.

Etiketler: , , , , , , ,

  1. “PC Ortamında Masaüstü Yayıncılık” için 2 Yorum

  2. ahmet kirez diyor ki:
    10 Eylül 2009 tarihinde.

    sezai bey, ben anadolu ünv. basımevinde ctp sisteminde operatörüm. Yazınız çok açıklayıcı. Benim bir araya getiripde yazamadığım bir kaynak. Bize iş gönderenler için Hazırladığım bir dökümanda bu yazınızı kaynak olarak kullanabilir miyim? Alıntı yapabilir miyim? teşekkür ederim.

  3. Sezai YILMAZ diyor ki:
    10 Eylül 2009 tarihinde.

    Merhaba Ahmet Bey. Yazıdan kaynağını belirterek istediğiniz gibi yararlanabilirsiniz. Faydalı olduğuna sevindim. Hayrını görün.

Yorum Yapın