Disk Şifreleme

19 Temmuz 2008

Günümüz bilgi devri. Herşeyimizi bilgisayarla yapar olduk. Herşeyimiz neredeyse bilgisayarlarımızda taşıdığımız verilerden ibaret. Banka hesaplarımız, şahsi bilgilerimiz, orada buradaki hizmetlerimize erişmek için kullanılan kullanıcı adları, şifreler, gizli bilgiler, şahsi fotoğraflarımız, videolarımız, ses kayıtlarımız, …

Tüm bu bilgilerimizin başka kişilerin eline geçmesini hiçkimse istemez. Bilgisayarımız, harici diskimiz, USB flash belleğimiz çalınabilir ve bu bilgilerin kötü ellere geçmesi ile doğacak zararımızın hesabını sadece biz biliriz. Neredeyse tüm yaşantımızı başkalarına kaptırmış oluruz.

Bu tür kötü durumların önüne geçmek için disk şifrelemesi kullanmak en iyi çözümlerden birisidir. Hem Linux hem Windows’ta aynı şifreli medyayı kullanmak isterseniz TrueCrypt güzel bir çözüm. Uzun süre Linux ve Windows’ta TrueCrypt kullandım. Ancak temelde Linux kullanıcısı olduğum için Windows tarafı benim için o kadar da önemli değildi. Bu nedenle zaman içinde kullanmakta olduğum GNU/Linux dağıtımı ile ön tanımlı olarak gelen Linux Unified Key Setup (LUKS) kullanmaya başladım. Daha sonra FreeOTFE adında bir Windows yazılımı keşfettim. LUKS formatlı medyayı Windows’tan okumanıza ve yazmanıza imkan tanıyor.

Sadece Windows kullanıyorsanız ve kurumsalsanız, bilgisayar okur yazarlığı yeterli düzeyde olmayan personele disk şifrelemesinin önemini anlatmaya çalışmak deveye hendek atlatmaya benziyor. Eğitimin sonunda da o personelin TrueCrypt ya da LUKS kullanmasını bekleyemezsiniz. Bu durumda Symantec Endpoint Encryption (SEE) yazılımı yardımınıza koşuyor olacak. Merkezi bir sunucu ile kurumunuzdaki tüm bilgisayarların disklerinin şifrelenmesini sağlayabiliyor olacaksınız. Hem de Active Directory enetrgasyonu sayesinde özel bir çaba sarf etmeden bir emrinizle tüm bilgisayarları, dizüstüleri şifreli hale getirebilirsiniz. SEE ile komple şifrelenmiş bir sistem açılışına başlamadan hemen önce kullanıcıya kullanıcı adı, şifre ve etki alanı sorularını sorar, ardında da Windows’un yüklenmesine geçer. Windows hazır olduğunda açılış sırasında girmiş olduğunuz bu bilgilerle Windows oturumunuzu da otomatik olarak açabilir. Böylece personeliniz disk şifresi için ayrı bir kullanıcı adı ve şifresi de girmek zorunda kalmaz. Kurumsal verileriniz de mükemmel bir şekilde korunmuş olur.

Etiketler: , , , , , , , , , , , ,

Yorum Yapın