Emektar Bilgisayarın Linux ile Ev Sunucusuna Dönüşümü

03 Ağustos 2008

Bugün çok mutluyum. Yıllardır hayalini kurduğum, dünyanın her yerinden evime, evimdeki ağıma, verilerime ulaşmamı sağlayacak, düzenli yedek tutmama yardımcı olacak, CVS, WEB, DNS, DHCP, Veritabanı, dosya sunuculuğu yapacak olan emektar eski masaüstü bilgisayarımı evime sunucu yaptım.

İşletim sistemi olarak Ubuntu 8.04.1 Server sürümünü tercih ettim. Sunuculuk görevi olduğu için racon ve tecrübelerim gereği /boot, /, /usr, /home, /var, /tmp ve swap olarak 7 disk bölümü oluşturdum. Kurulum bittikten sonra BIOS’tan güç seçeneklerinden elektrik kesintisi sonrası son durumunu (ing. last state) korumasını, hatta kapalıysa her gece 04:00’da açılmasını, hiçbir hata durumunda açılışını durdurumamasını (ing. halt on no errors) belirtip kaydettim.
tiktok takipçi satın al

Ev şartlarında 7/24 çalışabilmesi için ısı yapabilecek her türlü fuzuli bileşeni çıkardım. Ses kartı, TV kartı, disket sürücüsü, CD-ROM sürücüsü, Ekran kartı da dahil. Sadece anakart, işlemci, ram, disk ve ethernet kartı kaldı. Artık pöfür pöfür serin bir şekilde çalışır. 😉

Ekran kartını çıkartmadan önce sistem konsoluna seri port üzerinden ulaşabilmem için önce /boot/grub/menu.lst dosyasına aşağıdaki satırları ekledim.

serial --unit=0 --speed=38400
terminal --timeout=10 serial console

İlk satırla seri portlarımızdan 0. (sıfırıncı, COM1 veya ttyS0) olanını 38400bps hızında yapılandırmasını belirtiyoruz. İkinci satırla da GRUB’a terminal olarak öncelikle seri portu, ikinci olarak da sistem konsolunu kullanmasını ve 10 saniye süre ile kullanıcının seçim yapmasını beklemesini belirtiyoruz. 10 saniye içinde kullanıcıdan bir tepki gelmezse öncelikli olarak seri portu kullanmasını belirtmiş oluyoruz (serial ifadesi console ifadesinden önce yer alıyor). Ayrıca çekirdek parametreleri arasına da aşağıdakileri ekledim.

console=tty0 console=ttyS0,38400n8

GRUB görevi Linux çekirdeğine devrettiğinde çekirdek hem sistem konsoluna hem de seri porta açılış mesajlarını basıyor olacak. GRUB’da olduğu gibi seri portu ttyS0 ve 38400bps hızında 8 bit non-parity modunda çalışacak biçimde yapılandırmış oluyoruz. /boot/grub/menu.lst dosyası ile işimiz bitti.

Sırada seri portta getty çalıştırma var. Namı diğer login ekranı. Gözüm hemen /etc/inittab’ı aradı. Ancak yerinde yeller esiyor. Ufak bir Google araştırması ile /etc/event.d klasörüne bakmam gerektiğini öğrendim. Klasörü incelediğimde inittab dosyası ile ayarlanabilen her türlü özelliğin dosyalara parçalanmış olduğunu fark ettim. tty6 isimli dosyadan bir tane ttyS0 bir tane de ttyS1 adında olmak üzere iki kopya çıkarttım. Sırasıyla son satırlarını aşağıdaki gibi yapılandırıp kaydettim:

exec /sbin/getty 38400 ttyS0
exec /sbin/getty 38400 ttyS1

Yani getty’a aygıt olarak ttyS0 kullanmasını ve 38400bps’de kullanmasını belirtmiş oldum. ttyS1 dosyasında da ttyS1 halini belirtmiş oldum. İlk seri porta bir null modem seri kablosu takarak laptop’ımın seri portuna bağladım ve laptop’umda minicom çalıştırıp 38400bps 8bit non-parity modunu ayarladım. Tüm bu seri konsol ayarlamalarından sonra ilk yeniden başlatmayı gerçekleştirdim. Herşey mükemmel bir şekilde çalıştı. Sistem tamamen açıldıktan sonra ikinci seri portta da bir terminalin hazırda beklediğini gözlemledim.

Ekran kartını da sökerek son bir deneme daha yaptım. Uzun bir bip ve iki kısa bipten sonra (ekran kartı ya da görüntü aygıtı hazır değil manasına geliyor) GRUB’ı ilk seri portta gördüm. Çekirdek çok güzel bir şekilde tüm açılış sürecini burada görüntüledi. Son olarak da login ekranı geldi. Başarıyla oturum açtım. Evdeki masaüstü bilgisayarımın yakınlarında yer alan bir dolabın içerisine hava alabilecek şekilde konumlandırdıktan sonra da kullanıma aldım.

Şimdilik sadece DNS, dosya ve SSH sunuculuk hizmetleri verecek şekilde ayarladım. Gerisini de vakit buldukça, ihtiyaç doğdukça ayarlıyor olacağım. Öncelikle bu sıcak havalarda 1 haftalık 7/24 çalışma testinden başarıyla çıkması gerekmekte. Ancak hava şartlarının aşırı sıcak oluşu beni endişelendiriyor.

Etiketler: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

  1. “Emektar Bilgisayarın Linux ile Ev Sunucusuna Dönüşümü” için 6 Yorum

  2. Evren diyor ki:
    04 Ağustos 2008 tarihinde.

    Umarim test sonucunu basari ile gecer ve makina iflas edene kadar kullanabilirsin cihazi. Bir sure sonra dinamik IP den bikar ve artik bir de sabit ip alirsin kendine.. Selamlar..

  3. Sezai YILMAZ diyor ki:
    06 Ağustos 2008 tarihinde.

    İnşallah dostum. Şu ana kadar hiç fena gitmedi. Sıcak ama içini boşaltmış olmamın katkısı ile dayanıyor gibi.

  4. fatih diyor ki:
    09 Nisan 2009 tarihinde.

    kardeş ekran kartsız nasıl çalışıyo bu cihaz..
    helal sana..
    ayrıntıları geniş bir şekilde yayınlasan bizde kurardıkk..
    eline sağlık..

  5. cem diyor ki:
    28 Ocak 2010 tarihinde.

    yaw ekran kartı olmadan nasıl çalışıo? :))))

  6. Sezai YILMAZ diyor ki:
    30 Ocak 2010 tarihinde.

    Ekran kartına sadece kurulum sırasında ihtiyacım oldu. Kurduktan sonra GRUB ile sistem konsolunu seri porta yönlendirim. Böylece bir başka PC’ye null modem kablo ile com portuna bağladığımda konsola oradan ulaşabiliyorum. BIOS ayarlarında “Halt on no errors” dediğim için ekran kartı olmadan da açılış gerçekleşiyor. İlla ki sistem konsoluna ihtiyacım olursa da bir başka bilgisayar veya laptop ile null modem kablo yardımı ile Windows’ta HyperTerminal, putty ile, Linux’ten de minicom ile ulaşabiliyorum. Konsol ihtiyacı dışında normalde SSH ile network’ten ulaşıp yönetiyorum.

  7. veysel diyor ki:
    13 Eylül 2012 tarihinde.

    Ekran kartı olmazsa anakartta seri port var onbord onu kullanır yada direkt ağ bağlantısından uzak bağlantı kurabilir şahsen ben öyle yapıyorum…

Yorum Yapın