Java’da Görsel Şölen Araçları

07 Eylül 2008

Bu yazımda Java’da Kullanıcı Arabirimi Tasarımı Püf Noktaları başlıklı yazımda bahsetmiş olduğum profesyonel görünümlü SWING uygulamalarını elde edebilmek için ücretsiz olarak kullanabileceğiniz kütüphanelerden (ing. library) bahsetmek istiyorum. Sizlere tanıtacağım ve şahsen kullanmış olduğum SWING kütüphanelerinin oldukça görsel ve işlevsel olduklarını düşünüyorum. Sırayla bunlara değinelim:

JGoodies

JGoodies görsel olarak profesyonel SWING uygulamaları geliştirmeniz için Form Layout, UIF Lite, Looks gibi kütüphaneler sağlamaktadır. Form Layout standart java layoutlarından farklı olarak özellikle bilgi giriş ekranı tasarlamak istediğinizde kullanabileceğiniz oldukça güçlü bir layout manager’dır. Yatayda ve düşeyde hizalı SWING görselleri kullanmanızı sağlar. UIF Lite aralarında görünmez tutamaçlı Split Pane, Inner Frame, Title, Titled Separator gibi görsellerin bulunduğu ve tasarladığınız arayüzün sade olmasına radımcı olan bazı SWING görselleri sağlar. Looks kütüphanesi ise fontların, SWING görsellerinin, renklerin bir uyum ve ahenk içerisinde olması için bazı Look and Feel’ler sağlar. JGoodies’in sitesini incelediğinizde SWING ile profesyonel görünümlü ve doğal hissiyatlı uygulamaların geliştirilmesi için ufkumu nasıl açtığını rahatlıka göreceksiniz.

JGoodies
First Aids for SWING UIs
Efficient SWING Design
JGoodies Libraries
JGoodies Applications

L2FProd Common Components

L2FProd profesyonel görünüme bir adım daha yaklaşabilmeniz için görsel SWING bileşenleri sağlamaktadır. Bu bileşenlerden bazılarını tanırsak; Windows XP explorer pencerelerinin sol tarafındaki gibi bir görünümde link şeklinde düğmeler sağlamak ve açılır kapanır gruplama yapabilmek için JTaskPane, JTaskPaneGroup, JLinkButton görselleri; MS-Outlook’un sol tarafındaki gibi kayarak açılan paneller üzerindeki düğmeleri sağlayan JOutlookBar; Firefox gibi uygulamalarda benzerlerini görebildiğimiz JButtonBar; JTipOfTheDay penceresi ve daha birçok görsel bileşen sağlar.

L2FProd Common Components

HelpGUI

HelpGUI SWING uygulamalarınız için HTML tabanlı yardım belgelerini sunmanız için kullanılan görsel bir araç. Şekil olarak Windows’un help penceresine oldukça benzemekte. Tüm yardım içeriğini .jar dosyası içine gömebilirsiniz.

HelpGUI

JCalendar

Standart Java SWING bileşenleri tarih ve saat seçmenizi sağlayacak bir bileşen içermemekte. JCalendar oldukça başarılı bir tarih – saat seçme aracı sağlamaktadır.

JCalendar

Bu bileşenlerin oldukça faydasını gördüm. Sizlerin de işine yarayacaklarını düşünüyorum.

Etiketler: , , , , , , , , , ,

  1. “Java’da Görsel Şölen Araçları” için 1 Yorum

  2. selim diyor ki:
    30 Haziran 2009 tarihinde.

    slm arkadaşim mynette yazıları göremiyecegim kara java gibi bişe varmı yoksa nasıl yapabiliris olanları mynet engelledi yardımcı olursan sevinirim arkadaşim

Yorum Yapın