Nokia E71 İçin Video Hazırlanması

05 Nisan 2009

mplayer-portable_1Uzun ve yoğun bir iş dönemi nedeni ile web sitemle yakından ilgilenemedim. Aşırı yoğunluk biraz azaldığına göre bundan sonra daha sık yazmaya çalışacağım. Bu seferki konumuz, uzun süreli seyehatlerimiz sırasında biz veya çocuklarımızı yolculuk ettiğimiz araçta oyalayacak ve eğlenceli bir yolculuk geçirmemizi sağlayacak olan en sevdiğimiz videoların Nokia E71’in 320×240 çözünürlüklü ekranı için dönüştürülmesidir. Bu dönüşümü yapmadığımız sürece videolar E71’in harici hafızasında gereksiz yere fazladan yer kaplar ve daha az video barındırabilir.

Dönüşüm için Ubuntu GNU/Linux üzerinde mplayer projesinin bir üyesi olan mencoder aracını kullanıyorum. Uzun süreli denemeler sonucunda keşfettiğim en optimum parametreler aşağıdaki gibidir.

VCD’yi 320×200 Çözünürlükte XViD’e Dönüştürmek İçin

VCD’den XViD kodlanmış AVI videosu elde etmek için aşağıdaki komutu kullanıyorum.

$ mencoder -ovc xvid -xvidencopts bitrate=256 -oac mp3lame -lameopts cbr:br=96 -vf scale=320:240 -o video.avi vcd://2

Ortaya çıkan video.avi dosyası Nokia E71’e USB kablosu vasıtası ile harici bellek modunda aktardıktan sonra Core Player programı ile telefondan izlenebilmektedir.

DVD’yi 320×200 Çözünürlükte XViD’e Dönüştürmek İçin

DVD dönüşümü biraz daha teferruat istemektedir. Öncelikle DVD’lerde farklı kameralarla çekilmiş farklı sahneler olabildiği gibi farklı dillerde seslendirmeleri de bulunabilmektedir. Ayrıca farklı dillerde altyazılar da seçimlik olarak film gösterimi sırasında kullanılabilmektedir. Ancak E71 ile sadece bunların bir kombinasyonunu oynatma şansımız var. Bu nedenle bizim için en doğru kombinasyonu belirleyip onu DVD’den XViD’e dönüştürmemiz gerekmektedir. Öncelikle mplayer ile aşağıdaki komutlarla doğru kombinasyonun oynatılmasını sağlamamız gerekiyor.

$ mplayer dvd://1 -alang tr,en
$ mplayer dvd://2 -alang tr,en
$ mplayer dvd://3 -alang tr,en

Yukarıdaki komutlardan hangisi doğru video’yu oynatırsa o kombinasyonu aşağıdaki komutta kullanmak gerekiyor. Yani DVD içindeki video izletinden (ing. track) doğru olanını tespit edip seslendirme dili olarak Türkçe’yi seçmeye çalışıyoruz ve doğrusunu aşağıdaki komuta parametre olarak vererek XViD’e dönüştürüyoruz.

$ mencoder -ovc xvid -xvidencopts bitrate=256 -oac mp3lame -lameopts cbr:br=96 -vf scale=320:240 -o video.avi dvd://2 -alang tr,en

Ortaya çıkan video.avi dosyası Nokia E71’e USB kablosu vasıtası ile harici bellek modunda aktardıktan sonra Core Player programı ile telefondan izlenebilmektedir.

Etiketler: , , , , , , , , ,

  1. “Nokia E71 İçin Video Hazırlanması” için 3 Yorum

  2. Berk diyor ki:
    07 Nisan 2009 tarihinde.

    E71 de core playerdan soz edıyorsunuz fakat hangı versiyonu yukledıysem sertıfıka hatası verdı gercekten yardımcı olursanız sevınırım

  3. Hakan diyor ki:
    15 Mayıs 2009 tarihinde.

    E71 kullanıcııyım biraz daha konuyu acarmısınız bu kodlar nasıl nereye giriliyor anlamadım ve dosyayı nasıl bulabılırım (dönuşturucu) şimdiden tşk ederim

  4. Mustafa diyor ki:
    06 Haziran 2009 tarihinde.

    Kardes, sen bunlari linux kullanicilari icin yazmissin. Soylesene avidemux diye bir program var, bunlarin hepsi otomatik. Istersen realplayer icin de avi yapabiliyor diye. Ustelik hem windows hem de linux’te kolaycana kullanici arayuzu ile calisiyor diye.

Yorum Yapın