Opera Mini Çok Değişti

17 Eylül 2009

operaminiNokia E71’in ön tanımlı web gezginine alternatif olarak kullanmakta olduğum Opera Mini yeni sürümü 5’in Beta’sı yayınlanmış. Eski Opera Mini sürümlerine göre çok değişmiş, arayüzü çok hoş ve profesyonel olmuş. Performansı ise her zamanki gibi mükemmel. Harika  animasyonları da var. Opera Mini 5 ile ilk kez sekmeli web gezgini (ing. tabbed browsing) kavramının cep telefonlarına geldiğini duymuş oluyorum.

Aşağıda ekran görüntülerini görebileceğiniz Opera 5 Beta’nın artı özelliklerini sıralamak gerekirse:

  • Sekme desteği var, aynı anda birçok web sayfasını açık tutabiliyorsunuz.
  • İçeriği opera sunucuları yardımı ile sıkıştırarak ilettiği için hem aktarım performansı yüksek hem de internet erişim bedeli düşük.
  • Web sayfası içinde oldukça hızlı metin araması yapılabilmekte.
  • Hem tam ekran web sayfası (aynı bilgisayarda göründüğü gibi) görünümü hem de küçük ekrana kaydırarak görünüm sağlayabiliyor.
  • Güncel web gezginlerinde olduğu gibi giriş ekranında favori web sitelerinin tırnak görünümünü sunabiliyor.

Screenshot0201 Screenshot0202

Screenshot0203 Screenshot0204

Screenshot0205 Screenshot0206

Tek dezavantajı ise Java tabanlı olduğu için Nokia E71 içerisindeki Flash Plugin’ini kullanamıyor. Flash’lı web sitelerindeki flash içerik görüntülenemiyor.

Opera Mini 5 Beta’yı telefonunuza indirmek için http://m.opera.com/next adresini cep telefonunuzun web gezgini ile ziyaret ediniz.

Etiketler: , , , , , ,

  1. “Opera Mini Çok Değişti” için 9 Yorum

  2. Süleyman Güler diyor ki:
    23 Kasım 2009 tarihinde.

    öncelikle paylaştığınız bilgiler için teşekkür ederim… Operayı kurdum e71 telime fakat küçük i yazmıyor bi türlü özeltuş ile l ye basınca büyük İ yazıyor bunun nedeni nedir acaba ?

    İkinci sorum ise e71 için programlar bölümündeki yazılımları nerden indirebiliriz ve ücretsiz navigasyon yazılımı varmı ?

    teşekkürler

  3. Sezai YILMAZ diyor ki:
    24 Kasım 2009 tarihinde.

    Opera Mini Java programı olduğu için Türkçe girdi kısımlarında sorunlar yaşanıyor. Ancak ayarlarından inline editing yerine Enter Special Chars gibi bir ayarı olacaktı. Bu ayarı yaptığınızda E71’in kendi düz metin editörü devreye giriyor. Oradan her türlü karakteri yazmanız mümkün.

    Ücretsiz navigasyon yazılımı ile hiç karşılaşmadım. Programlar bölümündeki yazılımları doğrudan üzerine tıklayarak indirebilirsiniz.

  4. Barbaros diyor ki:
    26 Kasım 2009 tarihinde.

    Meraba sezai bey,ben telefonumdan facebook vdeolarını goruntuleyemiyorum.denemedigim kullanmadıgım program kalmadı,e71 kullanıcısıyım bukonuda sizin bir yonteminiz varsa sevinirim.skyfire denedim ondada izleniyor ama ses yok???ilginize simdiden tsk ler…

  5. Sezai YILMAZ diyor ki:
    27 Kasım 2009 tarihinde.

    Bildiğiniz gibi ülkemiz kaynakları ile youtube’a erişilemiyor. Mahkeme kararı ile yasaklanmış durumda. Bu nedenle youtube’a doğrudan erişim sağlayan programlarla E71’den de youtube izlenemiyor. Skyfire proxy sunucusu üzerinden sayfaları render ederek E71’e ulaştırdığı için youtube erişiminde skyfire proxy’leri kullanılmış oluyor. Bu nedenle Skyfire youtube videolarını oynatabiliyor. Bende sesi de gayet düzgün çalışıyor. Sizde neden çalışmıyor bilemedim.

  6. Ahmet Boyar diyor ki:
    28 Kasım 2009 tarihinde.

    Opera 10 .. 10 numara olmuş. Kesinlikle kullanın.

  7. Sinan Aga diyor ki:
    05 Haziran 2010 tarihinde.

    Opera mini üzerinden m.youtube.com adresi açılıyor. Açılmazsa DNS ayarlarını 208.67.222.222 208.67.220.220 olarak değiştiriyoruz sorun düzeliyor. Buraya kadar youtube sayfalarını açmayı anlattım şimdi video izlemeyi halledelim. Nokia telefonlarda ayarlar –> bağlantı ayarları –> erişim noktaları –> seçenekler –> yeni erişim noktası –> varsayılan ayarları kullan –> seçenekler –> gelişmiş ayarlar –> dns adresi –> birincil dns: 208.67.222.222 ikincil dns: 208.67.220.220 –> tamam –> çıkış yollarını izleyerek yeni bir erişim noktası oluşturuyoruz. m.youtube.com sitesi youtube’un telefonlar için tasarlanmış wap sitesidir. Bu sitede videolar stream özelliğiyle açılır. Sıra geldi stream ayarınızı yapmaya. Nokia telefonlarda real player –> seçenekler –> ayarlar –> bağlantı (veya akış) –> şebeke –> varsayılan erişim noktası –> bağlantı –> çıkış yollarını izleyerek stream erişim noktasını ayarlıyoruz. İşte hepsi bu kadar. Bundan sonra yapmanız gereken opera mini üzerinden m.youtube.com adresine girip seçtiğiniz bir videonun resmine (veya ‘watch video’ linkine) tıklamanızdır. Tuğladığınızda real player açılır ve 5-6 saniye içinde video gösterilir. Hadi iyi seyirler.
    Not: Yukarıda anlattığım şekilde video izleyerek 3G (umts) yada edge (egprs) bağlantısını kullanırsınız. Bu yüzden gsm operatörlerinin internet paketlerinden birini kullanmanızı öneririm.

  8. hüseyin diyor ki:
    01 Temmuz 2010 tarihinde.

    İyiy günler dilerim,

    E71 Nokia’ya opera Mini yi nasıl indirebilirim

    Yardımlarınıza teşekkür ederim

  9. yunus diyor ki:
    08 Eylül 2010 tarihinde.

    cok cok teşşekurler super anlatmıssınz cok ısıme yaradı saolun

  10. metin diyor ki:
    01 Eylül 2012 tarihinde.

    mrb ark.lar kısaca açıklıcam ben bugün medyatv den kazanmışım E72 ama E71 gelmiş made in korea bnm tel hattı bi cekiyor bi cekmiyor birde tam kullanan varsa bilen bana öğretsin kral_metin_05@hot. eklesin lütfen acill yardım

Yorum Yapın