Nokia E71 – Yeni İş Telefonum

26 Eylül 2008

Merhaba,

Yıllardır sıradan cep telefonları kullanan birisi olarak ilk kez PDA özellikli bir cep telefonu aldım, Nokia E71. İş dünyasında hayatımı kolaylaştırmasını umduğum bu aletle ilgili ilk izlenimlerimi aktaracak olursam: MÜKEMMEL.

Öncelikle bu sürece nasıl geldiğimi ve yeni trend iPhone’dan nasıl vazgeçtiğimi anlatmak isterim. Bir – bir buçuk ay kadar önce her yerden şirket e-posta’larına ulaşabileceğim, SSH, VPN yapabilen, WiFi erişim noktası olan yerlerden WiFi ile bağlanabileceğim, olmayan yerlerden EDGE ile bağlanabileceğim, E-Posta’larımla sürekli etkileşimde olabileceğim, makul düzeyde ve kalitede web (HTML) gezintisi yapabileceğim bir alet bakınmaya başladım. Öncelikle Pro-G’nin neredeyse kurumsal telefonu sayılan Nokia E61i’yi almaya niyetledim. Ancak piyasa araştırmalarım Nokia E61i’nin artık bulunamaz olduğu sonucunu çıkarttı. Nokia E61i’nin selefi Nokia E71 piyasada boy göstermiş. Ancak önce fiyatını pahalı bulduğum için alternatif arayışlarına gittim.

Çevremde iPhone’a yönelmem konusunda yoğun bir baskı vardı. Turkcell ve Vodafone’un 26 Eylül 2008 tarihi ile Türkiye piyasasına süreceği iPhone’a ben de hayranım. Özellikle altında BSD işletim sistemi olması, gördüğüm ve denediğim kadarı ile mükemmel görsellik, mükemmel dokunmatik ekran, mükemmel ses kalitesi, … Önce onu beklemeye karar verdim. 24 Eylül’e kadar sabırla bekledim. Bu sırada araştırmalarıma devam ettim.

Bu pazardaki diğer bir alternatif de Windows Mobile işletim sistemli aletler. Windows Mobile işletim sistemli aletlerin 2-3 günde bir resetleme ve antivirus kullanma zorunluluğu ihtiyacı gerçeği ile karşı karşıya kaldım. Dolayısı ile Toshiba G900 ve HTC’yi elemek zorunda kaldım. Zaten bilgisayarımda bile kullanmadığım bir işletim sistemini cep telefonumda da kullanıyor olmam beklenemezdi.

Diğer Symbian OS’lu modellerde de ihtiyaçlarımı karşılayacak bir alet bulamadım.

24 Eylül’e kadar sabırla beklediğim iPhone 3G ile ilgili birçok araştırma yaptım. 16 GB hafızanın bildiğimiz yöntemlerle (USB mass storage) kullanılamaması, iTunes’u kullanmayı şart koşması, laptop’ımı kendi üzerinden internete çıkaramayacak olması, Bluetooth’unun sadece kulaklık kullanımı için olması, GPS yazılımının Google Maps’ten ibaret olması, sadece online çalışabilmesi ve Türkiye için navigasyon özellikleri sağlamaması, gibi birçok olumsuz, insanın elini kolunu bağlayan, yetenek yoksunluğu olması nedeni ile iPhone 3G bekleyişinden vazgeçmek üzereydim. Son olarak http://www.ereyon.com.tr’de KVK garantili (muhtemelen Turkcell veya Vodafone sürümlerinden birisi) 1500 YTL’ye satılanını görünce iPhone 3G’nin Türkiye şartlarında çok daha pahalı bir yatırım olacağını anlayıp VatanBilgisayardan 24 Eylül akşamı Nokia E71 siparişi verdim ve 25 Eylül 13:10 itibari ile elime ulaştı. Fiyat olarak da KDV dahil 818 YTL’ye mal oldu.

Nokia E71 halefi olan E61i gibi tam bir QWERTY klavyeye sahip olmasına rağmen şekil olarak çok farklı. Tuşlar arası boşluklar kapatılmış olduğu için telefon enden çok daha dar ve ele avuca sığar duruma gelmiş. Telefon daraltılmış olsa da ekran çözünürlüğü aynı (320×240) ve daha küçük olduğu için E61i’e oranla daha keskin ve net bir görüntü sağlamakta. Kasası oldukça şık ve oturaklı görünmekte. Kutudan çıkan şarj aleti hayatımda gördüğüm en küçük şarj aleti, topraksız fiş gibi birşey. Ayrıca şarj aletinin ayrı bir girişi olduğu için USB, kulaklık gibi diğer aksesuarların girişlerini engellemiyor. Kulaklık girişi 2 mm çapında standart mikrofonlu stereo jack, normal 3.5 mm’lik stereo kulaklık kullanımı için adaptor şart. İçinde 2 GB’lık bir MicroSD hafıza kartı takılı olarak geldi. Ayrıca USB kablosu, kulaklık, deri kılıf ve bilek askısı da kutudan çıktı. Diğer telefonum SonyEricsson Walkman serisinden olduğu için kulaklıktaki ses kalitesi beklentim oldukça yüksek ve ne yazık ki Nokia E71’in kulaklığı ile arzuladığım güçlü bass sesini duyamadım. Çok sık müzik dinleyen birisi olmadığım için bu ayıbı görmezden geliyorum. Görsel olarak elime geçen malzemeler ve izlenimlerim bu şekilde. Gelelim aletin içinde neler olduğuna.

Nokia E71 110 MB dahili hafıza (RAM) ve 120 MB dahili depolama belleği ile gelmekte. 3G, EDGE, Bluetooth, WiFi, Infrared, FM Radyo, GPS alıcısı, 3.2 MP flash’lı kamera, önde 3G ile video görüşmesi için ayrı kamera, QWERTY klavye, ekran parlaklığını otomatik olarak ayarlamak için ışık sensörü gibi özellikleri mevcut. İçinde Symbian OS 60 v3 FP1 çalışmakta. Kutudan çıkmış hali ile içindeki yazılımlara değinirsek; barcod okuyucu (kamerası ile çektiği mobile barcode’ları çok hızlı okuyabiliyor), OCR (kamerası ile çektiği yazıları text’e, karvizitleri bağlantıya dönüştürüyor), Word, Excel, PowerPoint dosyalarınızı açabileceğiniz ve düzenleyip kaydedebileceğiniz QuickOffice yazılımı, PDF Reader, Telefon hafızası ve hafıza kartını şifreleme yazılımı, Navigasyon yazılımı (Türkiye için harita ücretsiz olsa da navigasyon bilgilerini satın almak gerekiyor), Mail for Exchange, IMAP4, POP3, SMTP gibi e-posta erişim araçları, Nokia Mobile VPN (henüz OpenBSD ile VPN kurma çalışması yapma fırsatım olmadı), ZIP oluşturma ve açma, bluetooth ile kablosuz klavye kullanımı, HPJetDirect portuna doğrudan yazıcı çıktısı gönderebilme, Text to Speech (İngilizce, Türkçe, … olarak çalışıyor ve ilave diller ücretsiz olarak indirilebiliyor, gelen SMS’lerin dilini otomatik olarak anlayıp okuyor), başta İngilizce olmak üzere ücretsiz indirilebilen sözlükler hem de text to speech ile sesli telaffuzu da dahil, Push to Talk, SIP voip telefon, Macromedia Flash Player Lite, Java (J2ME/MIDP), Web gezgini (javascript çalıştırabiliyor, flash oynatabiliyor), Real Player, Hesap makinesi, Dosya yöneticisi, İçerisine resim / ses gibi bileşenler konulabilen zengin metin not defteri, basit not defteri, birim dönüştürücü, sesli komut sistemi gibi birçok yazılım ve özellik beraberinde geliyor. Hatta Nokia’nın sitesinden ücretsiz olarak indirip kullanabileceğiniz veya deneme sürümü olarak test edebileceğiniz F-Secure Mobile Security, Ülke ve şehir haritaları, birçok dilde sözlük, arayan numaraya göre farklı davranışlar yaptırmanızı sağlayan Advanced Call Manager, GPS ile spor aktivitelerinizi takip edip raporlayabilen ve haritada çizebilen SportsTracker, iki adet oyun gibi yazılımlar da mevcut. Nokia E71’in kendi içindeki yardım özelliği oldukça kapsamlı, faydalı, ve bağlama bağımlı (ing. in context) olarak çalışmakta.

Aletin üstüne hemen PuTTY, İşCep, Google Maps, GMAIL gibi yazılımları da kurdum. Mail for Exchange sayesinde şirketteki e-posta’larıma, adres defterime, takvim ve iş listesine anında ulaştım. PuTTY ve tam QWERTY klavyesi sayesinde UNIX sunucu sistemlerin bakım ve yönetimi de rahatlıkla yapılabilmekte.

Bağlantı profilleri arasında GPRS (EDGE), WAP, WiFi ve modem var. Modem de nedir diye bakınca IrDA üstünden gösterilebilir AT Hayes modem olduğunu anladım. Yani irda arayüzü bulunan bir bilgisayara AT hayes komut seti uyumlu modem olarak görünebilmekte.

USB kablosunu takınca USB Mass Storage, Nokia PC Suite, Media Transfer ve Connect PC to web gibi 4 seçenekli olarak karşımıza çıkıyor. USB Mass Storage seçilirse telefonu kapatmadan sadece hafıza kartını kendi içinde devre dışı bırakarak takıldığı bilgisayara USB hafıza olarak sunuyor. USB Hafıza modunda hızı malesef USB 1.1 hızında.

Özet olarak ben Nokia E71’i aldığım için pişman değilim, hatta tam aradığım özellikleri barındıran alet bulmuş olduğum için çok mutluyum. İyi ki iPhone 3G almamışım diyebilirim. iPhone’un görselliğine kapılıp da doğru düzgün kullanamadıktan sonra bir anlamı olmadığını düşünüyorum. Belki birkaç yıl sonra iPhone çok popüler olur ve geniş bir yazılım portföyü ile benzer özellikleri olur. O zaman geldiğinde iPhone’u deneyebilirim. Ama şu anda iPhone çok taze bir ürün ve yeterince yazılım ve özellik desteği bulunmamakta.

Etiketler: , , , , , , , , , , , , , , ,

  1. “Nokia E71 – Yeni İş Telefonum” için 36 Yorum

  2. Ülkem DEMİRCİOĞLU diyor ki:
    26 Eylül 2008 tarihinde.

    Öğrendiğime göre cihaz 8 GB lık micro SD leri de destekleyebiliyormuş. Yani memory fakiri de değil. E61’in üzerine radyo ve dahili gps eklenmesi çok şık olmuş. Ayrıca incelediğim kadarıyla tuşlar daha ergonomik ve parmakları yormuyor. E61i de parmaklarin üzerinde bir süre sonra iz yapmaya ve yormaya başlıyor. Gaza geliyor gibi olmadım desem yalan olur. Ama yok yok. Araba alana kadar başka telefon almamam lazım benim . 😀

  3. Ahmet Boyar diyor ki:
    03 Ekim 2008 tarihinde.

    Son yıllarda sürekli PDA tarzı cihazlar kullanmıştım. Bu kullanımlar neticesinde Win Mobile 2ın bu işin en iyisi olduğunu düşünüyordum. Taaa ki E 71 kullanana kadar. Şimdilerde ise Symbian ile pda özelliklerinin daha verimli ve hızlı olduğunu görüyorum.
    Teşekkürler NOKIA !

  4. StormBlade diyor ki:
    06 Ekim 2008 tarihinde.

    kral bi şeymiş ben de alıcam

  5. ticky diyor ki:
    20 Ekim 2008 tarihinde.

    E71 macromedia flash player acabiliyor mu?Mesela bireysel bankacilik sayfalarinda islem yapilabiliyor mu?Cevap icin tesekkurler

  6. Ömer diyor ki:
    20 Ekim 2008 tarihinde.

    Daha önce pda olarak palm kullanmıştım e71 ‘i yeni aldım ve iyiki almışım diyorum…

  7. Sezai YILMAZ diyor ki:
    21 Ekim 2008 tarihinde.

    Nokia E71’de Flash Player var. Flash gömülü sayfaları açabiliyor. Ancak bankacılık işlemi yaptıracak kadar gelişmiş midir bilemiyorum. Ben İş Bankası’nın İşCep’ini kullanıyorum havale, eft, fatura ödeme, kredi kartı ödeme, fon, bono, tahvil, hisse senedi alım/satımı gibi hemen hemen her türlü işlemi yapabiliyorum. Sadece kredi kartı harcama ayrıntılarını, hesap kullanım ayrıntılarını izleyemiyorum.

    Ancak bankanın bilgi işlem çalışanı olsam benimle konuşan firefox veya internet explorer gibi gelişmiş bir browser değilse hizmet vermezdim.

  8. Ömer A. diyor ki:
    23 Ekim 2008 tarihinde.

    çok güzel anlatmışssınız. Okuduktan sonra hemen gidip aldım, çok da memnunum…

  9. Sezai YILMAZ diyor ki:
    24 Ekim 2008 tarihinde.

    Yorumun için teşekkür ederim Ömer A. Güle güle kullan.

  10. Gokdeniz Karadag diyor ki:
    09 Kasım 2008 tarihinde.

    Merhaba,

    Benim de aklımı çeldin bu alete 🙂
    Merak eden başkaları da olursa, bluetooth kulaklığa sesi stereo aktarabiliyormuş e71.
    http://forums.whirlpool.net.au/forum-replies-archive.cfm/1023313.html

  11. Sezai YILMAZ diyor ki:
    09 Kasım 2008 tarihinde.

    Sevgili Gökdeniz. Bahsettiğin bu özelliği ben de keşfettim. Hatta 3 kuruşluk Jabra BT135 bluetooth kulaklığımı doğrudan ses çıkış aygıtı olarak kullanabiliyorum. Sony Ericsson w300i’de sadece telefon görüşmelerinde kullanabiliyordum bluetooth kulaklığı. Ancak Nokia E71 ile şimdi araba kullanırken elime koluma kablolar dolanmadan ve arabadaki diğer yolcuları rahatsız etmeden podcast dinleyebiliyorum. Her türlü ses çıkışı doğrudan bluetooth kulaklığa yönlendiriliyor. Stereo kulaklık varsa dediğin gibi onu da sürebiliyor.

  12. ersin diyor ki:
    10 Kasım 2008 tarihinde.

    Gecen hafta bende aldim turkcell internet paketi kampanyasindan nefis bir cihaz uzun sure arastirdiktan sonra bu cihazda karar kildim kesinlikle tavsiye edilir…

  13. Özhan diyor ki:
    11 Kasım 2008 tarihinde.

    Merhaba;
    E71 üzerinden openvpn server kurulu bir vpn sunucuya erişebiliyor musunuz? hiç deneme şansınız oldu mu? E71 üzerinde kendi Nokia Vpn client’ı var ama yaptığım araştırmalara göre client openvpn uyumlu değilmiş.

  14. Kerem diyor ki:
    21 Kasım 2008 tarihinde.

    Merhaba, yazınızı gerçekten çok beğendim çok açık bir şekilde anlatmışsınız. Benim merakım kullandığınız telefonun GPS özelliği ile ilgili tabi deneme fırsatınız olduysa. A-GPS teknolojisi çok güzel ancak telefonumun çekmediği ve internet bağlantımın olmadığı bir yer de ben e71’in gps özelliğini kullanabilecek miyim ya da garmin gibi bir yazılımı yükleyip çalıştırabilecek miyim. Aklımda (sizin önerilerinizle) e71 ve biraz gezinerek edindiğim bilgiyle samsung i780 var. tabi samsung “wm 6.0” kullanıyor sizin pek tercihiniz değilmiş o ayrı:) Bana bu konuda yardımcı olabilir misiniz?

  15. Sezai YILMAZ diyor ki:
    21 Kasım 2008 tarihinde.

    Teşekkür ederim Kerem. Telefon offline profiline alındığında (gsm, bluetooth, wifi kapalı olduğunda) GPS uyglamaları kullanılabiliyor. Ancak GPS uydularını algılaması 20 dakika kadar sürebiliyor. Benim önerim telefon henüz offline profiline alınmadan önce garmin’i açmanız, GPS uyduları ile iletişimi sağlamanız, sonra offline profiline geçmenizdir. Bu şekilde GPS alıcısı ve billimum GPS uygulaması çalışıyor.

  16. Kerem diyor ki:
    24 Kasım 2008 tarihinde.

    çok teşekkür ederim. gerçekten içimi rahatlatan bir bilgi oldu. şimdi karar vermem gereken tek şey samsung i780 (dokunmatik ve klavye, ekran parmak faresi, wm 6.0) mi yoksa sizin saydığınız özelliklerle nokia e71 mi burada ego tatminimi göz önünde bulunduracağım sanırım hangisi elime daha şık geliyor daha fazla tatmin ediyor diye:) kolay gelsin…tekrar teşekkürler…

  17. Çağrı diyor ki:
    10 Aralık 2008 tarihinde.

    Sezai Bey merhabalar,
    E71 alacağım ancak e-posta ile ilgili bir soruma cevap verebilirseniz çok sevinirim.E71 özellikleri arasında POP protokolünü kullandığı belirtiliyor ve bir kullanıcı POP3 kullandığı için sadece şirket içine e-posta gönderebildiğini; başka adreslere gönderemediğini söylüyor..Benim kullandığı e-posta adresi de POP3 tabanlı bildiğim kadarıyla…Acaba böyle bir sorun var mı; varsa bu sorunun çözümü nedir?
    Saygılarımla…

  18. Sezai YILMAZ diyor ki:
    11 Aralık 2008 tarihinde.

    POP3 sadece e-posta alımı için kullanılan bir protokoldür. E-posta gönderme sürecinde POP3’ün herhangi bir görevi, rolü, katkısı yoktur. Gönderim sırasında SMTP protokolü kullanılmaktadır. Bahsettiğiniz “sadece şirket içine e-posta gönderebilme” sorunu bir SPAM engelleme ayarıdır. Bu güvenlik ayarına takılı kalmamak için sunucu tarafında yapılabilecek en kolay yöntem SMTP Authentication’ı etkinleştirmek olabilir. Daha sonra telefonunuzdan da aynı ayarı yapmanız gerekecektir. E-posta gönderimi kullanıcı adı ve şifre ile korunmazsa ilgili sunucu sadece hizmet ettiği alan adını hedef alan e-posta’ları kabul edecektir. Aksi taktirde potansiyel bir spam kaynağına dönüşecektir.

  19. Ömer Oğuz Taşkan diyor ki:
    13 Aralık 2008 tarihinde.

    merhaba arkadaşlar, sezai beye buradan teşekkurlerimi iletiyorum, yaklaşık 2 aydır e71 kullanıyorum, gayet memnunum, iphone 3g de kullandım ama bunu yeri bir başka, iphone kadar cekici olmasada cok marifetli, blacberry leride geciyor, karsılastırdım, sizden ricam elinde Nokia E71 temaları, oyunları, programları olan varsa bana mail atarsa çok sevinirim, herkese iyi çalışmalar…
    [email protected]

  20. Şahin GEZER diyor ki:
    25 Aralık 2008 tarihinde.

    Merhaba,

    Öncelikle O2 Xda Zinc gibi bir telefondan bu şekilde özellikleri kısıtlı bir telefona geçmek zorunda olmam beni üzdü.Fakat E71’in kendi dalında bir kaç extra özelliği gözüme çarpmadı değil.Merak ettiğim bir nokta var oda GPS ve ilk defa bir gps kullanıcısı olarak bazı sorunlarla karşılaştım.Nokia Maps’ı açtıktan sonra “konumum”u bir türlü bulamadım.Cihaz mı arızalı yoksa başka bir problem mi var diye araştırırken internetteki başka yazılımlar dikkatimi çekti.Garmin vs. peki bir telefonun böyle bir özelliği varsa neden başka ücretli yazılımlara muhtaç duyuyor.Buda nokia’nın yazılım kalitesini biraz düşürdüğü anlamına geliyor.Kısacası Sezai bey bu telefonda tecrübeniz benden yüksek olduğu için sormaktayım.GPS’i adam akıllı kullanabilmem için ne yapmam gerekiyor.

    Saygılarımla
    – Şahin GEZER

  21. Sezai YILMAZ diyor ki:
    27 Aralık 2008 tarihinde.

    Merhaba,

    GPS’teki harita ve navigasyon hizmetleri değişik firmaların değişik pazarlama stratejilerine bağlı. Nokia bu hizmeti kiralıyor. Ben 1 aylık aldım denedim. Çok başarılı. Ama Türkiye’de sadece Ankara ve İstanbul kapsama alınmış durumdaydı. Garmin firması ise bu hizmeti bir defaya mahsus satıyor. Yani belirli bir fiyat karşılığında yazılımı, belirli fiyatlar karşılığında da haritaları satın alıyorsunuz. Garmin’in 2008.07 sürümlü haritası oldukça güncel. Bırakın İstanbul Ankara’yı, Diyarbakır, Gaziantep, Afyon, Uşak gibi iller bile kapsama alanında. Özellikle Point of Interest (POI) olarak adlandırılan noktaların harita üzerinde işaretli olması çok güzel bir özellik. Bulunduğunuz yere en yakın İş Bankası Bankamatiği nerede diyorsunuz alet sizi götürüyor. Ya da bulunduğum yere en yakın taksi durağı neresi diye soruyorsunuz size o durağın telefonunu veriyor ve arama imkanı sunuyor.

    Özet olarak ben Nokia’nın yazılım kalitesi ile ilgili şüphelere katılmıyorum. Garmin için Türkiye’de harita çalışmaları yapan Başarsoft çok iyi birşey başarmış. Ama Garmin Mobile XT de oldukça sık göçen bir program. Özet olarak insanlar para kazanıp yaşamaya çalışıyor. Birileri kiralıyor, diğerleri satıyor. Hangisi size uygunsa onu kullanıyorsunuz. Satın alarak sahip olma modelinde yeni güncellemeleri aynı fiyata ayrıca satın alırsınız, kiralama modelinde yeni güncellemeleri otomatik olarak alırsınız.

  22. Bora diyor ki:
    19 Şubat 2009 tarihinde.

    Merhaba, fazla deneme yapamadım ancak VPN clientının dilini yaptığım denemede çözemedim. vpn tanımı nasıl gerçekleştiriliyor? Microsoft bir VPN sunucuya erişmeye çalışacağım.

  23. levent diyor ki:
    20 Mart 2009 tarihinde.

    youtube , mynet ve facebook daki videolari seyredemiyorum.Nasil çözebilirlm acaba bu problemi

  24. ÇOBAN diyor ki:
    25 Mart 2009 tarihinde.

    flash player E71 için varmı

  25. mehmet diyor ki:
    28 Mart 2009 tarihinde.

    e 71 turkselde 24 ay sözleşmeli 1 gb aylık internetle paketi ile 51 ytl

  26. [email protected] diyor ki:
    29 Mart 2009 tarihinde.

    selamlar… abi E71 aldım hirbir program bulamıyorum. nerdeyse cihazı kıracam ya ne olur msn ye ekle yada anlatı ver abi buna uyumlu programları nerden bulacagımı, senin sitedekileride indiremedim yardımmmm abiii…

  27. fedai diyor ki:
    21 Nisan 2009 tarihinde.

    arkadaslar meraba bende yaklasık 3 aydır kullanıyorum diger cihazlara gore daha bi kullanısı var tum sorunları okudum hemen hemen yaklasık benim ilk problemlerle karsı karsıya kalmıssınız sizlere tavsiyem nokiaE71 ile ilgili herturlu yazılım nokiamosh sayfasında mevcut umarım her türlü sorununuza cözüm bukabilirsiniz saygılarımla tesekkur ederim

  28. Oğuzhan mutaf diyor ki:
    01 Haziran 2009 tarihinde.

    Merhaba arkadaşlar bende e71 kullanıcısı olarak telefonumdan çok memnunum özellikle işlemci hızından.eskiden p990 kullanıyordum ve çok memnundum ama bu telefon çok farklı.Sizden bir ricam var bazen küçük i harfi başıma bela oluyor yapamıyorum.bunun nedeni ne bulamadım.

  29. ibrahim diyor ki:
    05 Haziran 2009 tarihinde.

    slm arkadaşlar bende telefonumu turkcellden aldım. Gayet memnunum ama tek sorunum internet üzerinden video izleyemiyorum. Mevcut flash player açmıyor en son versiyonunu yüklemek gerekiyormuş. Ama yükleyemedim. Turkcellden, nokia dan ve hatta adopeden bile destek istedim adam mail atacaktı hala atacak. Bununla ilgili sizlerden yardım istiyorum.

  30. Mimarsinan diyor ki:
    19 Temmuz 2009 tarihinde.

    bemde turkcell den aldım cok kulanıklı blr alet aynı sorunlar bendede var ınternetten vldeo lzlenmlyor blr yardımcı olursanaz sevlnlrlm

  31. onur diyor ki:
    14 Aralık 2009 tarihinde.

    arkadaşlar ben aydan fazla oldu alalı ama türkcellden değil bireysel aldım sebebi daha karlı olduğu için neyse internetten video izleyebilmek için bilgisayarınızdan sky fire browser programını indirin ve telefona kurun gayet güzel izleniyor arkadaşlar kolay gelsin herkeze

  32. cem hacıoğlu diyor ki:
    23 Aralık 2009 tarihinde.

    sezai bey merhabalar e 71 le ilgili öğrenmek istediğim tek bişey var yardımcı olursanız çok sevinirim.java desteği var ama mynet e girip örnegin okey odalarında oyun açabiliyormuyuz oda içinde açılan masada yazışmaya imkan veriyomu. teşekkür ederim almak için cevabınızı bekliyorum

  33. nokia diyor ki:
    11 Ocak 2010 tarihinde.

    Ben de Nokia E71 kullanıcısyım. 400.x sürümüyle birçok hata giderilmiş. İnternette gezinmek biraz yavaş olsa da güzel bir telefon. Özellikle iş amaçlı kullanımda gerçekten başarılı.

  34. votkaa diyor ki:
    08 Şubat 2010 tarihinde.

    arkadaşlar E71 ile internet üzerinden video seyretmek için ön tarayıcınızı SkyFire olarak girerseniz seyredebiliyorsunuz… google skyfire yazın gsm için tarama sayfasını indirin .. bağlanın sorun kalmaz

  35. Kubilay diyor ki:
    28 Ağustos 2010 tarihinde.

    bende e71 sahibiyim telefonumdan çok memnunum. Garmin gps programını yükledim şu an çok iyi çok kullanışlı bir gps cihazı oldu benim için.

    Telefonun arka kapağını çıkarırsanız sağda ve solda kapağa temas eden noktalar göreceksiniz. Sanırım böylelikle arka kapak anten işlevi görüyor ki, gps e bağlanmak için programı açtığımda, telefonun arkasını yukarıya çevirip bağlanmaya çalışıyorum 2 dakika bile sürmeden bağlanabiliyorum.

    Geçenlerde uydu çanağını kullanmak geldi aklıma
    çıktım yukarıya, yine telefonun arka kapağı çanağa gelecek şekilde odak noktasına koydum telefonu, anında bağlandı.

    Ben vpn yi çok merak ediyorum, acaba kendi bilgisayarım veya serverlardan dosya alışverişi yapabilir miyim?

  36. denizli oto kiralama diyor ki:
    03 Eylül 2010 tarihinde.

    bilgileriniz için teşekkürler

  37. kuaför diyor ki:
    16 Aralık 2010 tarihinde.

    merhabalar arkadaşalar ben e71 kullanıyorum navıgasyoon programını ındırmeye çalışıyorum garmini bulamıyorum ındıremıorum bılen varsa bana sıteyı email olarak yollayabilirmi [email protected] şimdiden teşekkürler…

Yorum Yapın